5 начина децата ви да заобичат науката

За ученици на 10-15 години

От известно време си мисля за това. Много хора ми казват, че днешните тийнейджъри прекарват много време “цъкайки” на телефона си и не обръщат внимание на уроците, на училище и на домашните си.

Докато писах курса ни за учители, ми хрумнаха някои от посочените по-долу начини и дойде време да направя цяла публикация за това.

Списъкът няма претенции за изчерпателност и за 100% успеваемост, ако преди това не им е говорено и показвано, че ученето и науката са нещо интересно и приятно.


РЕКЛАМА:

***

 

[1 начин] Facebook и Instagram

Може би това е най-лесният начин, който ще ви отнеме минимално време. Ако децата ви използват Facebook и Instagram, просто от техните профили харесайте страниците, свързани с наука, природа, техника и въобще неща, които може да са им интересни и биха ги следили.

Ето няколко примера за Facebook

https://www.facebook.com/natgeo/

https://www.facebook.com/natgeoexplorers/

https://www.facebook.com/NatGeoMuseum/

https://www.facebook.com/bbcearth/

https://www.facebook.com/Science-videos-250256715134619/

На български:

https://www.facebook.com/ratio.bg

https://www.facebook.com/bgnauka/

и т.н.

 

Ето няколко примера за Instagram

https://www.instagram.com/natgeo/

https://www.instagram.com/natgeotravel/

https://www.instagram.com/theawkwardyeti/ – забавно и информативно

https://www.instagram.com/bbc_travel/

https://www.instagram.com/bbcearth/

https://www.instagram.com/bbc_culture/

https://www.instagram.com/nordic.faroe.islands/

На български:

https://www.instagram.com/bgnauka/

и т.н.

 

Може да ги разгледате и сами да прецените, кое е подходящо и кое не. Страниците, към които давам като линкове са по-скоро на медии, които показват повече природа. Така е, защото всеки харесва красиви места, екзотични животни и въобще приключения, особено младите любопитни умове. Ако това предизвика любопитството им, те сами ще започнат да питат, търсят и намират по-задълбочени статии и сайтове.

 

Важното е да им попада в новинарския поток – докато гледат какво пускат съучениците им, да се появяват и интересни новини, снимки и видеа, свързана с живота около нас.

 

Ще се радвам да го пробвате и да ни пишете с обратна връзка.

 

[2 начин] Документални филми и книги

Децата копират това, което виждат вкъщи. Ако им казвате да четат, но никога не са го видели от вас, те няма да го направят. Ако им казвате да гледат документални филми, но никога не са ви виждали да пуснете тези канали, и те никога няма да го направят.

Ако наистина искате да децата ви да се развиват интелектуално и да се запознаят със света около тях, трябва ВИЕ да сте примерът, който те ще следват. Не трябва да е насила, а сами да го искат.

Заедно гледайте документални филми и ги коментирайте, ако имат въпроси, се опитайте да им отговорите. Ако пък не можете да им задоволите любопитството, заедно потърсете в интернет или някъде другаде отговорите. Направете го приятно и забавно.

 

[3 начин] Фестивали, събития и музеи

В цялата страна се организират събития, свързани с наука.

В София се организира и най-големият научен фестивал в България – Софийски фестивал на науката 2018. Вижте програмата и сами преценете кога е най-добре да го посетите. През годините това уникално по рода си събитие е накарало много деца да се влюбят в науката и дори да искат да станат те самите учени.

 

NoshtNaUchenite_Logo_OK.jpg

Събитието, което обхваща най-много населени места е Европейска нощ на учените.

Заведете ги в различни музеи и ако вие не може да им разкажете за експозицията, то в самия музей задължително има човек, който с удоволствие ще го направи. После дискутирайте кое е било най-интересно и ако има интерес, следващата седмица или месец го заведете в друг музей. Трябва да може да види и пипне, за да го разбере и да прояви интерес. От компютъра, телефона и телевизора няма как да се прояви този интерес. Ако има пък голямо влечение към нещо конкретно, заедно изберете книга, която може да прочетете едновременно и да я коментирате. Не ги подценявайте, умовете им са по-жадни за знания и от самите учени.

 

Това е научен музей за ДЕЦА, където ВСИЧКО е направено да се пипа. Препоръчвам на всеки, който все още не го е посетил да отиде с детето си, няма да съжалява. Препоръчителна възраст 5-10 г.

 

[4 начин] Роботика и забавна математика

 

https://www.facebook.com/robopartans

 

https://www.facebook.com/robotikabg

 

Забавна Математика е програма за извънкласна дейност по математика за деца на възраст между четири години и четвърти клас

http://zabavnamatematika.com/

https://www.facebook.com/CenterFunMathematics

 

[5 начин] Експерименти вкъщи

Може да гледате в интернет забавни експерименти и да ги правите заедно с децата си. Така да изучавате химия, физика, механика и да правите нещо заедно, което гарантирам ще е забавно за вас и за децата.

https://www.youtube.com/results?search_query=science+experiments+for+kids

 

Тайна научна кутия от БГ Наука

ПОРЪЧАЙ: http://kupinauka.com/category/283/tayna-kutia.html

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: