“30 под 30 Европа 2020”: Иноватори в науката и здравеопазването от целия континент

Ирене Дедуси, асистент в Техническия университет в Делфт. Снимка: IRENE DEDOUSSI

 

Ирене Дедуси може да е само асистент в Техническия университет в Делфт (Холандия), но изследванията ѝ за емисиите от изгарянето на самолетни и автомобилни горива имат глобални последици. Нейната работа допринесе за първата рецензирана оценка на скандала с емисиите на Фолксваген, а наскоро тя стана автор на световно призната публикация, свързваща замърсяването на въздуха, включително емисиите от изгарянето, с преждевременните смъртни случаи в Съединените щати.

 

Дедуси е само един от многото учени, изследователи и учредители в тазгодишния списък на “Forbes 30 под 30 години: Здравеопазване и наука”. Тази година списъкът представлява сбор от мислители, мечтатели и новатори от цяла Европа, които движат иновациите и откритията от генетиката до космоса. Това включва талантливи хора, работещи в рамките на Европа, както и европейци, които са придобили своите умения от целия свят.


РЕКЛАМА:

***

 

Да вземем например Мозес Експосито-Алонсо; още от детството си в южна Испания той наблюдава как климатичните промени превръщат средиземноморските гори в суха пустиня. Сега той ръководи изследователска лаборатория в Станфорд (Калифорния), където използва геномика, за да прогнозира уязвимостта на растителните видове към изменението на климата.

 

Други учени от този списък правят проучвания за времето, когато ще напуснем тази планета и ще отидем в космоса. В Европейската космическа агенция астрономите Бет Ломакс и Александър Меврис вече разработват проект как да извличат използваем кислород от лунен прах.

 

Тези невероятни хора са фокусирани върху външния свят, но сред тях имаме и множество талантливи учени, фокусирани върху вътрешния свят – нашите тела и нашето здраве. Кунал Гарг, например се занимава с често пренебрегвания проблем на болестите, пренасяни от кърлежи. Много хора са чували за лаймската болест, но кърлежите всъщност могат да пренасят и множество други паразити, бактерии и вируси, които могат да заразят хората. Гарг и неговите колеги са създали диагностичен тест, наречен TICKPLEX, който може да идентифицира 15 микроба от кърлежи и да помогне на пациентите да получат по-бързо лечение.

 

Няколко от нашите съставители на списъци изследват рака и намират начини да помогнат както на лекарите, така и на пациентите. Либърти Формън е един от основателите на DynamX Medical, компания за раково диагностициране. Междувременно във Vinehealth съучредителката Джорджина Кирби може да помогне на пациенти с рак за подобряване на качеството им на живот.

 

Има и множество от тях, които работят за оптимизиране на дългия процес по откриването на нови лекарства. Основателите на Sano Genetics Патрик Шорт и Уилям Джоунс подкрепят изследванията за прецизна медицина, като подлагат пациентите на клинични изследвания въз основа на техните гени. Създателите на ProteinQure Томаш Бабей и Марк Фингърхът използват иновативна компютърна платформа, за да създадат нови протеинови терапии. А доцентът в Кеймбридж Алфа Лий проектира алгоритми за машинно обучение за намиране на нови лекарства.

 

Това са само няколко от невероятните хора в тазгодишния списък. Не забравяйте да прочетете за всички тях. 

 

Цялата статия е в брой 131 на списание “Българска Наука” >>
Вижте всички статии от броя:

138 стр. в брой 131 – вижте ги:

(отвори ДЕМО – първите 31 стр. )

– Карина Ангелиева за научните проекти и организации в контекста на Covid-19 – 8 стр.
– Ролята и трансформацията на библиотеките по време на пандемията – 15 стр.
– “30 под 30 Европа 2020”: Иноватори в науката и здравеопазването от целия континент (класация на Forbes) – 28 стр.
– ДНК на „Ирландски фараон“ хвърля светлина върху древни гробници – 45 стр.
– Еволюцията на коронавируса очертава неговият път от животните към хората – 53 стр.
– НИКОГА НЕ ВЯРВАЙ НА КАРТАТА – 56 стр.
– Близо милион кралски пингвини изчезнаха без следа от малък остров – 66 стр.
– Експедицията, която ще хвърли светлина върху нощния живот на арктическата зима – 72 стр.
– Ледените стени на Антарктида защитават глобалния климат – 82 стр.
– Най-старата проба от човешко ДНК изяснява спора за нашите предци – 85 стр.
– Доколко неандерталците са се приспособили към живот край морето – 91 стр.
– Редовните физически упражнения помагат в борбата срещу рака – 95 стр.
– Най-пагубните епидемии в историята на човечеството (Част 2) – 99 стр.
– “Два тройни гроша на Стефан Батори(1576-1586) от София” – 105 стр.
– Някои тенденции в маркетинга, маркетинговите стратегии при електромобилите в контекста на екологичната устойчивост – 110 стр.
– Триъгълникът на Паскал, измеренията и числото 3 – 123 стр.
– ДИМИТЪР ХАДЖИВАСИЛЕВ – ДАРИТЕЛЯ – 132 стр.

 

Вземи този брой в PDF >>

 

Списанието е достъпно само за хора взели абонамент за списанието – 2,5 лв. на брой или 30 лв. за година.

Абонаментът за списанието помага за развитието на целия проект, като получавате в рамките на една година над 11 броя и достъп до уникално съдържание, което е достъпно само за тези от вас, които са се абонирали: научете повече тук.  ВЗЕМИ БРОЯ ОТ ТУК->


Европейска нощ на учените 2022 г.: