21 ноември – Научно кафене – От мухата слон

ScienceCafe.jpg

 

„От мухата слон – как медиите четат факти“ е темата на следващото научно кафене от серията Café Scientifique

Медиите неотдавна направиха истински фурор с материал, който се позовава на изследване, че в България дишаме най-мръсен въздух. Но дали правилно разчитат научните доклади? Каква е тънката линия между медийна сензация и точно отразяване на фактите? Колко близо следва параноята? Заповядайте в Zoom Box Center в Студентски град, от 20.00ч. на 21 ноември, за да чуете какво мисли един млад учен за данните и медийния им контекст, и да споделите своето мнение.

 


РЕКЛАМА:

***

Димитър Желев е докторант в Геолого-географския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ и преподавател в Американския колеж в София. 27-годишният учен е възпитаник на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора. Преди 10 години той стана победител в първото национално състезание по география и с това спечели правото да бъде капитан на българския национален отбор на световното състезание в Тампа, Флорида, организирано от National Geographic. Димитър е носител на 3-та награда от конкурса Лаборатория за слава FameLab 2013, и беше един от деветимата млади европейски учени, които участваха в Природонаучния музей в Лондон в програмата на Нощта на учените на 27 септември.

 

Café Scientifique е събитие, започнало от Обединеното кралство, а Британски съвет го превръща в международна практика. Café Scientifique предлага приятна атмосфера, предразполагаща ни да говорим за провокиращите мисълта събития в науката. Това се случва в кафенета, барове и ресторанти, далеч от академичните сгради. Нещо повече, за да се присъедините към нас не е необходимо да сте учен или студент по научна дисциплина. Café Scientifique е за науката в живота и как тя оформя света около нас. И понеже е така, всеки е добре дошъл.

 

Café Scientifique се представя в сътрудничество между Zoom Box Center и Британски съвет.

Програмата на Британски съвет за наука се подкрепя от Walltopia – световен лидер в производството на стени за катерене със собствен отдел за научни разработки.

 

Кога: 21 ноември, 20.00ч.

Къде: Zoom Box Center, Студентски град (http://zboxcenter.com/)

Как: вход 5лв.

Кой: презентатор Димитър Желев, модератор Любов Костова


Европейска нощ на учените 2022 г.: