Търсене
Close this search box.

17 години популяризиране на науката в България

17 години популяризиране на науката в България

17 години популяризиране на науката в България

17 години популяризиране на науката в България

Преди 17 години посещавах всеки ден градската библиотека, където прекарвах много повече време отколкото в училище. Там разбрах колко е богат на знания света и колко интересна може да е науката. Енциклопедиите, списанията, биографиите на учени, книгите разказващи за далечни и екзотични места. Всичко това впоследствие беше вдъхновението да направим онлайн списание, което да запълни дупката, която тогавашното образование създаде у нас.

Толкова години по-късно ние продължаваме да създаваме информация за наука на разбираем език, за да може повече хора да се докоснат до красотата и богатството на това знание. Промениха се някои методи и в момента използваме социалните мрежи, видео и аудио. За 2022 г. имаме 29 милиона reach ( т.е. броят хора, които са видели някоя от нашите публикации поне веднъж) само в социалните мрежи. Списанието продължава да има своите читатели и въпреки, че вече една част от него е с платен достъп виждаме увеличение и на хората, които искат да го четат и си плащат за това.

 

За съжаление това не е достатъчно, за да се издържа самата медия и проект БГ Наука. Въпреки, че имаме добри резултати откъм популяризация на науката – стотици интервюта на български учени, над 200 видеа, десетки документални филми, над 1000 епизода в подкаста ни, над 200 броя на сп. “Българска Наука” в PDF и мога да продължа да изреждам до утре видовете публикации, срещи и обучения, които сме направили. По-важното е, че виждаме резултат от този огромен труд, който се извършва едва от няколко човека екип.

Виж: Какво се случи в науката през 2022 г.

Освен многото работа, поддържането на всичко това, изисква и не малко средства. Нашето решение на проблема е онлайн магазинът kupinauka.com и проектът Европейска нощ на учените. Това е начинът ни да създаваме толкова много съдържание и да можем да живеем от това, макар и минимално заплащане за труд. Имаме доста идеи как да подобрим и развием много от съдържанието и дистрибуцията му, за да може да стигне до ученици, учители, родители и БГ Наука да стане буквално част от формалното и неформалното образование.

Любопитството е най-добрият приятел на човека що се отнася за живота около нас. От това да сме по-добри хора, до опазването на природата и животинските видове. Всичко това зависи от нивото ни на осведоменост. 

През тази 2023 г. ще се опитаме да издадем няколко наши авторски книги, да направим още документални филми. Аудио книги и много изчетени статии от списанието. Хиляди интересни постове в социалните мрежи. Нови и интересни статии в предстоящите броеве и още идеи, които ще запазим в тайна с надеждата да можем да ги реализираме.

За да се случи всичко това е необходим ресурс, с какъвто ние за съжаление не разполагаме в момента.

Ако обичаш да надграждаш себе си с нови знания!

Вдъхновяваш се от иновациите в глобален мащаб. 

Търсиш възможности как да използваш тази информация, за да подпомогнеш развитието на страната ни в сфери като информационни технологии, медицина, образование и те е грижа за природата ни.

Присъедини се към най-голямата научна и интелигентна общност в България и общувай с амбициозни и мотивирани личности, като теб, всеки ден!

 

Направи абонамент за списанието и получи пълен достъп до всичко, което сме направили във вид на видео, аудио и PDF.

 

Всичко за списанието и абонамента може да видиш тук: https://nauka.bg/cheti-sp-bgnauka/

 

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.