10 изненадващо красиви паяка

1. Тигров паяк (Argiope bruennichi)

Ярко жълтите ивици по корема на паяка примамват насекомите към мрежата му, вероятно защото имитират цветовете на някои цветя. Ивиците по краката му са невидими за насекомите, което прикрива паяка от потенциалните му жертви.


2. Gasteracantha fornicata

Тези горски обитатели притежават сложно нашарен щит на гърба, който силно отразява светлината. По някаква причина това привлича жертвата. Паяците насочват щитовете си към тъмния под на гората, докато ловуват – вероятно така жертвите си мислят, че виждат светло пространство между дърветата и политат към тях…


РЕКЛАМА:

***

 

3. Nephila pilipes (преди – N. maculata)

Този вид обитава топлите райони на Азия, Африка, Австралия и Нова Зеландия. Женските са най-едрите паяци на Земята: разкрачът им достига 20 см. Телата им са визуални примамки. Проучване от 2002 показва, че коремите им силно отразяват ултравиолетовата светлина, към която насекомите са особено чувствителни. Те може да бъркат паяците с цветя, които също отразяват UV-светлината.

 

4. Heteropoda venatoria

Известен още като гигантски крабов паяк, той използва забележително ловно средство. Притежава бяла ивица или „мустак” под очите си. Паякът толкова силно отразява светлината, че дори през нощта е достатъчно ярък, за да подмамва нощните пеперуди към себе си. Те са основна част от диетата му, но паякът е бил наблюдаван да се храни още с прилепи и скорпиони!

 

5. Leucauge magnifica

Този призрачно изглеждащ вид привлича насекоми към паяжината си от две страни. Сребристият му гръб и корем с жълти ивици са мощни примамки, като коремът е особено ефективен през нощта. Цветът на паяка може би имитира източник на храна, на който насекомите разчитат.

 

6. Крабов паяк (Thomisus spp.)

Има много видове крабови паяци, но тези, които принадлежат към род Thomisus са уникални. Много видове от него живеят върху цветя и нападат опрашващите насекоми, които ги посещават. Някои видове могат да променят цвета на тялото си, в зависимост от цветето, върху което стоят. Това може да изглежда като прост камуфлаж, но всъщност е примамка. Телата на паяците отразяват ултравиолетовата светлина, което кара цветята, върху които се разполагат, да изглеждат по-ярки и по-привлекателни за насекомите.

 

7. Бразилски крабов паяк (Epicadus heterogaster)

Друг тип крабов паяк е още по-добър в имитацията на цвете. Този хващащ окото паяк се предлага в бяла, жълта, лилава и кафява разцветка – всяка от тях имитира различно цвете. Така те привличат пчели и други опрашващи насекоми, като същевременно се крият от хищници.

 

8. Плетачи на красиви паяжини (различни родове)

Паяците не използват само телата си, за да привличат жертвите. Много видове, като Cyclosa insulana на снимката, създават сложни плетеници в мрежите си. Те отразяват ултравиолетовата светлина и примамват летящите насекоми.

 

9. Паяк-паун (Maratus spp.)

По време на ухажване, мъжките паяци-пауни привличат женските, като развяват и вибрират с коремите си, които са с преливащи се цветове. Уголемените им предни очи са снабдени със своеобразни телеобективи, а цветното им зрение е много по-добро от нашето – затова, в очите не женската, това представление е още по-зашеметяващо.

10. Паяци със скрити оръжия (различни родове)

Тези паяци си служат с едни от най-сложните примамки в животинското царство. Те не плетат паяжина, а хващат насекомите, като пускат само една нишка с лепкава капчица в края. Видът Mastophora hutchinsoniпритежава и едно невидимо оръжие. През нощта, той освобождава вещества, които имитират половите феромони на женски нощни пеперуди. Всички любопитни мъжки се срещат с лепкавия си край. Всъщност, тези паяци могат да имитират феромоните на два вида пеперуди и секретират този, който отговаря на активния в момента вид.

 

Източник: http://www.bbc.com

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: