Европейска нощ на учените във Варна

 

Кога   27 и 28 септември 2018

Къде  Институт по Океанология – БАН

Научноизследователски кораб „Академик“

Природонаучeн музей – Варна

Център за подкрепа на личностното развитие – Народна астрономическа обсерватория и планетаруим „Николай Коперник“

Фестивален и конгресен център – Варна

 

Програмата на Института по Океанология–БАН за Европейска нощ на учените 2018 включва събития не само в рамките на Нощта (28 септември 2018 г.), но и в предходния ден – 27 септември. Посетете, научете нещо ново и се забавлявайте!

 

 

27 септември (четвъртък) 2018

 

Институт по Океанология – БАН

 

14:00 – 17:00 Лаборатория REFRESH: Отворени врати

Изследователските лаборатории на Института по океанология отварят врати за посетители под мотото „БАН представя своите институти – морската наука в служба на обществото“. Гостите ще имат възможност да се срещнат с изтъкнати учени от БАН и да участват в научни дискусии.

 

Научноизследователски кораб „Академик“

 

14:00 – 16:00 REFRESH на борда на НИК „Академик“

Посещение на научноизследователския кораб „Академик“ за най-смелите и обичащи предизвикателствата на морето бъдещи морски изследователи и мореплаватели. Посещението се организира с предварително записване от 20.09.2018 г. до 26.09.2018 г. на телефон 052/370 484. Тъй като основната цел е повече деца да се докоснат до НИК „Академик“, всеки възрастен посетител ще бъдe допуснат на борда само ако придружава дете или тинейджър.

 

 

28 септември (петък) 2018

 

Природонаучен музей – Варна

 

10.00 – 16.00 Наука в града REFRESH: Отворени врати

Емблематичният за Варна Музей на природата на Черно море отваря врати за посетители под мотото „Експозиция на флората и фауната на Българското черноморското крайбрежие“. В шестте експозиционни зали на музея са изложени общо 1036 експоната, от които 72 минерала и скални образеца, 67 фосила, 38 хербаризирани растения, 573 безгръбначни животни и 186 гръбначни животни.

 

13.00 – 14.30 Научно кафене REFRESH: Организмите в своята естествена среда

Дискусия пред диорамите в ПНМ – Варна, които представят организмите в тяхната естествена среда по две специфични теми – горски свят и водоплаващи птици.

 

 

Център за подкрепа на личностното развитие – Народна астрономическа обсерватория и планетаруим „Николай Коперник“

 

17:00 – 18:00 Научно кафене REFRESH: Астрономия

Посетителите ще имат възможност да участват в научни дискусии и да се докоснат до 50-годишния опит на варненските астрономи.

 

17:00 – 18:00 Наука в града REFRESH: Отворени врати

НАОП „Н. Коперник“ – Варна отваря врати за посетители под мотото „50-годишен юбилей на НАОП „Николай Коперник“ – Варна и ще запознае посетителите със своята дейност.

 

 

Фестивален и конгресен център – Варна

 

17:00 – 21:30 Наука в града REFRESH: Институтът по океанология-БАН представя своята научна дейност

 

Програмата включва:

 

 • 17:00 – 17:15 Наука в града REFRESH: Официално откриване

Церемония по откриване с участието на видни учени, изтъкнати общественици, представители на местната власт, творци от различни изкуства, директори и учители.

 

 • 17:00 – 21:30 Магия REFRESH: Наука и демонстрации

Институтът по океанология – БАН представя щандове с практически експерименти и участие на публиката:

 • Магията да се докоснеш до единствената в България изследователска миниподводница РС-8В – Секция „Океански технологии“;
 • Невидимите биогени – пъстроцветна магия – Секция „Химия на морето“;
 • Седиментите на Черно море – ключ към неговата история – Секция „Морска геология и археология“;
 • Предизвикателства в изследванията на Българското черноморско крайбрежие – Секция „Динамика на бреговата зона“;
 • Морски свят – синьо вълшебство – Секция „Биология и екология на морето“, ИО–БАН;
 • Европейски кът: информация за участието на варненски научни и научно-образователни институции и представянето им в проекти с eвропейско финансиране.

 

 • Щандове на асоциираните партньори на Института по океанология-БАН в Европейска нощ на учените 2018:
 • По случай Европейската година на културното наследство 2018, Етнографски музей – Варна към Регионалния исторически музей – Варна представя експозицията „Магията на цветовете в българския фолклор“, която включва непоказвани пред широката общественост до момента експонати с цветна орнаментика от керамика, текстил и дърво;
 • Фондация „Иноватор“ ни потапя в света на 3D принтирането. Обитателите на аквариум, съставен основно от 3D-принтирани елементи, ще намерят своите нови собственици от публиката. На живо ще се принтират и морски обитатели;
 • На щанда на НАОП „Николай Коперник“ гостите ще се запознаят с устройството и принципа на действие на оптичните уреди и окото, както и ще се научат да работят с подвижна звездна карта;
 • На щанда на Института по рибни ресурси, Селскостопанска академия, Варна ще бъдат представени риби от експозицията на Аквариум-Варна към ИРР-Варна, специалната колекция водни обитатели, препарирани по метода диафонизация, а учените ще разкажат за дейността на организацията в областта на морската биология и екология;
 • По случай Европейска година на културното наследство 2018, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ Варна се включва в Европейска нощ на учените с тематичен щанд „Открий историята на Варна с Варненска дигитална библиотека“. Регионалната библиотека – най-старият културен институт на града, представя дейностите и научните издания, свързани с опазване на книжовното културно наследство, новите информационни технологии и услугите на библиотеката;
 • Забавни игри, в които деца и възрастни ще рисуват, оцветяват и умуват над главоблъсканици.

 

17:15 – 17:45 Магия REFRESH: Европейската година на културното наследство 2018

Поздравителен концерт „Където миналото среща бъдещето“, подарен от деца от различни школи в гр. Варна. Концертът е посветен на Европейската година на културното наследство 2018.

 

18:00 – 19:00 Магия REFRESH: Викторина „Добре ли познавам Черно море?“

Викторина с въпроси за Черно море, с участието на деца от различни възрастови групи: 1-4 клас, 5-7 клас и 8-12 клас, с награди за най-любознателните.

 

19:00 – 21:30 Наука в града REFRESH: Прожекции

Прожекции на филми и кадри от морски експедиционни изследвания и подводни археологически изследвания в Черно море, извършвани от учените от ИО-БАН, както и прожекции, представящи дейността на асоциираните партньори на Европейска нощ на учените във Варна.

 

20:00 – 21:00 Научно кафене REFRESH: Млади учени

Сесия на младите учени на ИО-БАН, Варна – лекции, дебати.