Биология Видео Здраве 

Изследователи успешно са отгледали преждевременно родени агнета в изкуствена утроба

Агне в изкуствена утроба Credit: Nature Communications
Агне в изкуствена утроба Credit: Nature Communications

Това е нещо, което би било на място в научно-фантастичен филм – агне в полиетиленова торба с тръби и течности, които му помагат да расте.

Но изследователите показват, че е възможно да отгледаш и предпазиш агнета в късен етап на бременността в изкуствена утроба – технология, която може да се превърне в спасител за много преждевременно родени човешки бебета само за няколко години.

Бебета, родени на 25 или по-малко седмици, имат малки шансове за оцеляване и в САЩ това е водеща причина за детската смъртност и заболеваемост.

„Само като ги погледнеш и веднага ти става ясно, че не би трябвало да са тук все още, те не са готови“, казва Emily Partridge, лекар, който полага грижи за критично недоносени деца от Детската болница във Филаделфия (CHOP), и един от изследователите.

С изкуствена утроба преждевременно родените бебета могат да продължат да се развиват – само няколко седмици допълнително време за растеж могат да бъдат разликата между тежки здравословни проблеми и сравнително здраво бебе.

„Тези пеленачета имат спешна нужда от мост между утробата на майката и външния свят“, казва Alan Flake, старши изследовател в проучването и фетален хирург в CHOP.

„Ако можем да развием извънматочна система, която да поддържа растежа и съзряването на органите само за още няколко седмици, ние можем драматично да променим изхода за твърде преждевременно родените бебета.”

Изследователите взели осем агнета на етап 105 до 120 дни от бременността (еквивалентът на 23-24 седмици при хората) и ги поставили в изкуствени утроби.

Самата утроба, която представлява запечатана и стерилна торба, е пълна с електролитен разтвор, който действа като амниотичната течност в матката. Сърцето на агнето изпомпва кръвта през пъпната връв в машина за обмен на газ извън торбата.

Диаграмата отдолу дава представа как действа:

Диаграма Credit: Nature Communications
Диаграма. Credit: Nature Communications

И, поне за агнетата в това изследване, изкуствената утроба проработила – само след четири седмици мозъците и белите дробове на агнетата били напълно развити. Пораснала им също вълна и можели да шават, да отварят очите си и да поглъщат.

„Постигнахме невероятен успех при замяната на условията в утробата при нашия модел на агне“, казва Flake за NPR.

„Те имаха нормален растеж. Имаха нормално развитие на белите дробове. Мозъците им се бяха развили добре. Имаха нормално развитие във всеки аспект, в който би могло да се измери това.“

Въпреки че това изследване изглежда невероятно обещаващо, все още не може да се вълнуваме прекалено. Приложението на метода при човешки бебета е все още далечно.

Както обяснява Olga Khazan за The Atlantic: “Изкуствените матки са били изпробвани – и са се проваляли – и преди. Статия от New York Times Magazine от 1996 година обявява, че „изкуствената утроба съществува“ и описва лаборатория в Токио, в която козлета плували в загрята фалшива амниотична суспензия. Но, уви, всичко приключило с технически проблеми и нарушения на кръвообращението.

Кръвоносните съдове на пъпната връв на агнето може да не функционират по същия начин, както при човешките бебета, и освен това агнетата са значително по-големи от фетусите на този етап на развитие.

Въпреки това, ако всичко мине добре, изследователите се надяват да тестват устройството върху преждевременно родени човешки бебета след три до пет години.

И други изследователи от това поле се вълнуват за резултатите.

„Това наистина е нещо от бъдещия свят“, казва професорът по неонатална медицина Neil Marlow от Лондонския университетски колеж, който не бил част от изследването, за The Guardian.

„Те изглежда са отгледали агнета за четири седмици, което е наистина важно постижение.“

Можете да видите повече за изследването във видеото отдолу:

Изследването е било публикувано на Nature Communications.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Alert

Добави коментар

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts