Звездна археология проследява историята на Млечния път

120530152039-large.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120530152039-large.jpgЗа съжаление звездите нямат актове за раждане. Така че на астрономите име доста трудно да определят възрастта им. Знанието на възрастта на една звезда и важно за разбирането как Млечния път се е разраснал за милиарди години.
Джейсън Калираи от Научния Институт за Космически Телескопи и Центъра по Астрофизични Науки към Университета Джон Хопкинс в Балтимор (Jason Kalirai of the Space Telescope Science Institute and The Johns Hopkins University’s Center for Astrophysical Sciences)  е открил най-близкото нещо до звезден акт за раждане, използвайки нова техника, Калираи е изследвал останки от изгаснали звезди подобни на Слънцето, наречени бели джуджета във вътрешния регион на ореола на Млечния път. Ореолът е сферичен облак от звезди обграждащи галактическия диск.
Изследването му показва, че тези звезди са на 11,5 милиарда години, по-млади от първото поколение звезди в Млечния път. Те са се образували повече от 2 милиарда след раждането на вселената, преди 13.7 милиарда години. Предишни оценки на възрастта, базиране на анализиране на нормални звезди във вътрешния ореол, са показвали вариабилност от 10 до 14 милиарда години.

http://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: