Женските водни кончета се правят на умрели, за да избегнат досадните мъжки

Чуй аудиото:

 

Представете си, че сте в бар, или в автобуса, или си взимате кафе, нещо такова – и този тип, който не спира да ви се хили като умопомрачен върколак, решава да намине, да ви каже здрасти и да започне много нежелан разговор, клонящ към флиртуване. И без значение колко намеци правите, той упорства в това да се опита да ви спечели – какво правите тогава?

Е, винаги може да вземете пример от женските водни кончета, които са достигнали до доста ефективен начин за отблъскване на твърде агресивните мъжки ухажори. Когато е необходимо, те падат на земята, гърчат се малко, след което се правят на мъртви.


РЕКЛАМА:

***

Rassim Khelifa – ентомолог от Университета на Цюрих с увлечение към реещите се същества – описва тези „екстремни сексуални конфликти“, за които смятаме, че са справедливи, пред списанието Ecology. Отчаяните моменти изискват отчаяни мерки.

Разказвайки историята за първия път, в който видял това необичайно поведение още през 2015 година, той обяснява как мъжко водно конче от вида Aeshna juncea преследвало продължително време една женска. Накрая женската внезапно паднала на земята с трясък и останала там.

„Мъжкият се навърта около женската още няколко секунди, а след това си тръгна“, пише Khelifa в изследването си. „Очаквах, че женската ще е в безсъзнание или дори мъртва след това приземяване, но тя ме изненада като излетя бързо, когато приближих.“

„Повдигна се въпросът дали е измамила мъжкия? Дали се е престорила на мъртва, за да избегне тормоза от него?“

Етапите за избягване на агресивни мъжки Credit: Khelifa, 2017/Ecology
Етапите за избягване на агресивни мъжки Credit: Khelifa, 2017/Ecology

За 72 часа след този случай той наблюдавал още 27 такива падания, 21 от които били успешни. Той подозира, че това се случва само в райони, които са относително пренаселени с водни кончета и където надпреварата за женски е доста интензивна.

И при други животни се среща това преструване, че са мъртви, разбира се, но е нормално, защото се опитват да избегнат хищници, не за да се изплъзнат от досадни потенциални партньори.

Според Khelifa това са „петите поред създания в животинското царство, след даващият сватбени подаръци паяк, два вида мухи от род Asilidae и европейската богомолка“, които се правят на мъртви, за да избегнат обезпокояването.

Несъмнено, ако жените се преструвате на мъртви, за да избегнете един определено дразнещ мъж, това може да се окаже ефективно за кратко, но може да предизвика вълнение у други минувачи, които искрено ще си помислят, че сте мъртви.

Това е безспорно „екстремен сексуален конфликт“, въпреки че бихме могли да спорим за успешността му в сравнение с действията на много други женски насекоми, някои от които имат склонност да изяждат мъжките след – а понякога и преди – да започне копулацията.

Превод: Никол Николова

Източник: IFLS


Европейска нощ на учените 2022 г.: