Женски жаби покоряват мъжките брачни ритуали

Limnonectes palavanensis
Limnonectes palavanensis

Птиците, рибите, че даже и хората рушат представите за брачните ритуал – от това кой от партньорите започва ухажването до това кой плаща сметката в луксозен ресторант. Но за жабите нещата изглеждат по-просто, като мъжкит и женската се придържат към установените норми. Мъжките правят серенади на женските, докато женските си избират любимец от мъжките, с когото да създадат двойка.

Но ново изследване показва, че жабата Limnonectes palavanensis, наричана още „гладката пазителка на Борнео“, е изключение от това правило. През брачния сезон женските „пеят“ на мъжките в опит да спечелят вниманието им – получава се обръщане на нормалния процес. Всъщност, ако забележите жаба, наобиколена от множество пеещи роднини, наречена „lek“ /от англ. ез. „арена за събрания“/, то най-вероятно е някой късметлия, ухажван от женски жабешки хор. Мъжките често издават звуци, с които се „рекламират“ на женските, давайки им знак, че са на разположение.

След „консумиране на връзката“ мъжките са тези, които остават да се грижат за яйцата, като дори пренасят поповите лъжички до малки водоеми след излюпването им. „Това е първият известен пример на обръщане на ролите при пеещите жаби“, пишат учените в скорошно издание на „Поведенческа екология и социобиология“ /англ. Behavioral Ecology and Sociobiology/. Това може да представлява първият случай на напълно оформено преобръщане на ролите в секса, което ще принуди мъжките да избират своя партньор. Изследователи все още работят върху това проучване, но може да се каже, че при толкова много „пеещи“ женски – мъжките ще са взискателните в семейството.

Превод: Габриела Радулова

Източник: Science


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: