Женски птерозавър със запазено яйце бе открит в Китай


http://news.sciencemag.org/sciencenow/assets_c/2011/01/sn-pterosaur-thumb-autox600-5227.jpg

Бременната птерозавърка се опитвала да се прибере у дома си навреме, за да излюпи яйцето си. Но по същото време се извила силна буря, която счупила нейното крило, завъртяла я и я запокитила спираловидно надолу в езерото под нея. Другата версия предполага, че вулкан се е взривил под нея. Тъй като калта я всмукала, налягането помогнало яйцето да бъде снесено. С времето то се фосилизирало до нея, когато калта се превърнала в скала.

Яйцето показва, че древната протоптица е била женска. За първи път изследователите успяват да определят пола на толкова древен обитател на планетата. Това им помогнало да уточнят факта, че само мъжкият птерозавър е имал гребен на главата си. И още – че женският птерозавър е имал по-широк таз.

Птерозаврите, също така наричани и птеродактили, са доминирали в небето през мезозойската ера. Мезозоят е геоложка ера, наричана „ерата на влечугите“. Дели се на три периода: Триас, Юра и Креда. Разпростира се от 251 млн г.пр.н.е. до 65 млн г.пр.н.е. През тази ера са се появили първите бозайници. В края на мезозоя са поникнали първите цветни растения. В средата на ерата са се появили първите птици. По това време динозаврите не са били единствените обитатели на Земята.
Откритият екземпляр е на възраст около 160 милиона години. Той е открит от Лу Джунчан и колегите му в китайската провинция Ляонин. Там са открити множество интересни находки в последните години, включително – и пернати динозаври, чието откриване е трансформирало представите на учените за еволюцията на птиците.  

Новооткритото създание е от вида Darwinopterus, но изследователите го наричат шеговито „г-жа Птеродактил“. До момента са класифицирани 130 вида птерозаври. Учените са на мнение, че еволюцията на птерозаврите е довела до задънена улица.
Това яйце е четвъртото яйце на птерозавър (птеродактил), открито от археолозите. Но някои археолози са на мнение, че откритото овално „нещо” не е яйце. Изследванията на находката продължават. Какво ли още ще открият археолозите?

 Неделин Бояджиев, по материали от
http://www.bbc.co.uk/
http://news.sciencemag.org/


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: