Земното ядро лишено от кислород

earth-core-mantle-crust-atmosphere-lg.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/earth-core-mantle-crust-atmosphere-lg.jpgСъстава на земното ядро остава неразгадан. Учените знаят, че течното външно ядро се състои основно от желязо, но вярват че в състава му присъстват малки количества други елементи. Кислородът е най-изобилния елемент на планетата, така че е разбираемо да се смята кислородът като преобладаващ „лек елемент“ в състава на ядрото.

Обаче, ново изследване на екип включващ Йингуей Фей от гоефизичната лаборатория Карнеги (Yingwei Fei from Carnegie’s Geophysical Laboratory), показва, че кислородът не е в голямо количество в ядрото.

Според сегашните модели към големите количества желязо в течното външно ядро на Земята присъстват и така наречените леки елементи, вероятно сяра, кислород, силиций, въглерод или водород.

В това изследване Фей работи с негови китайски колеги, включително Хайджин Хуанг от Технологичния Университет Ухан (Haijun Huang from China’s Wuhan University of Technology). Екипът предоставя нови експериментални данни, които стесняват вероятностите за вида на елементите присъстващи в състава на земното външно ядро.

Със навлизането навътре в Земята, налагането и температурата се покачват. В резултат на което веществата се държат по различен начин от този на повърхността. В центъра на Земята са течното външно и твърдото вътрешно ядро. Мисли се, че леките елементи играят важна роля в конвекцията на външното ядро, която генерира магнитното поле на Земята.
Не можем да вземем проба от ядрото, за това трябва да го изследваме чрез лабораторни експерименти в комбинация с сеизмични данни – казва Фей.
Високоскоростни сблъсъци могат да генерират ударна вълна, която покачва температурата и плътността на веществата едновременно, което води до топенето им при налягане отговарящо на това във външното ядро.


РЕКЛАМА:

***

Като сравняват данните от експериментите с данни от сеизмични наблюдения, учените заключват, че кислородът не може да присъства в големи количества във външното ядро, тъй като резултатите от експерименти с материали наситени с кислород не се вписват с геофизични наблюдения.
Изследването разкри нов начин за разгадаване на елементите в ядрото. Последващо изследване ще се съсредоточи върху потенциалното присъствие в ядрото на елементи като силиций. – казва Фей.

по материали от: http://www.terradaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: