Зеленият чай няма антитуморен ефект и не предпазва от рак на гърдата

http://www.icp-bg.com/images/6451_2.jpg
Ракът е заболяване, причинено от разпространението на клетки, които се групират и формират обща,  наричана тумор. Туморите могат да бъдат доброкачествени или злокачествени. Клетки от злокачествените тумори могат да се откъснат от първоначалния тумор и да се разпространят към други части на тялото – така се формират нови тумори.     Те могат да проникват в кръвоносните и в лимфните съдове, да се разпространяват чрез кръвта и лимфната течност, като могат да пораснат в нормален орган или в тъкан, навсякъде в тялото. За разлика от злокачествените тумори, доброкачествените тумори не са животозастрашаващи.

До неотдавна се смяташе, че пиенето на зелен чай намалява растежа на туморите и убива рака на гърдата.

Но едно ново изследване твърди тъкмо обратното.
Зеленият чай не предпазва от рак на гърдата. Проучване сред 54 000 жени, извършено от екип на Биомед Централ, не откри връзка между пиенето на зелен чай и риска от рак на гърдата.

Ивасаки Мотоки от Националния онкологичен център в Токио е работил с екип от учени за провеждане на проучването. Той споделя:
„Въпреки, че ин витро и ветеринарно-базирани проучвания показват, че зеленият чай може да е от полза като предпазен ефект срещу рак на гърдата, резултатите от изследването са неубедителни. Нашето проучване обхвана две големи групи: жени, които пият зелен чай по-малко от 1 чаша на седмица и такива, които пият по от 5 до 10 или повече чаши на ден. Не намерихме връзка между пиенето на зелен чай и риска от рак на гърдата“.

Приблизително 12% от жените в Япония пият зелен чай по-малко от 1 чаша на седмица, докато 27% пият от 5 до 10 и повече чаши зелен чай на ден.


РЕКЛАМА:

***

За съжаление, пиенето на зелен чай като предпазна напитка е малко вероятно да намалее риска от поява на рак на гърдата, независимо от броя изпити чаши.  

(Тази статия няма за цел да предоставя медицинска помощ, диагностика или лечение.)


www.sciencedaily.com

Превод: Неделин Бояджиев


Европейска нощ на учените 2022 г.: