Търсене
Close this search box.

Зависимостта и вредите от тютюнопушенето

Зависимостта и вредите от тютюнопушенето

Зависимостта и вредите от тютюнопушенето

Зависимостта и вредите от тютюнопушенето


Направи дарение на училище!***

 

Както е казал Гьоте “Всеки чува това, което разбира” и “Човек вижда толкова, колкото знае”. Тези мисли, изказани някога от големия германски поет, до голяма степен обясняват съвременния феномен на масовата злоупотреба с рискови фактори, като затлъстяването и тютюнопушенето, въпреки че има предостатъчно научна информация за това колко вредни са те за нас. 

Пушачите често не са добре осведомени за общия риск, който носи употребата на цигарите, или просто не искат да бъдат. В някои страни процентът на възрастните, които не вярват, че пушенето причинява инфаркт, достига до повече от 60%. Около 40 % от пушачите в Нидерландия, 50% от тези в Индия и 70% в Китай не знаят, че пушенето причинява инсулт. А във Великобритания, САЩ и Австралия почти половината пушачи не знаят, че пасивният тютюнев дим причинява инфаркти и у непушачи. 

Според данни на СЗО пушенето убива половината от пушачите, както и 600 000 непушачи, чрез пасивно пушене. Това прави тютюнопушенето най-предотвратимия убиец в световен мащаб.
Причината за това е активизиране на атеросклеротичния процес. Тютюнопушенето индуцира оксидативен стрес, съдово възпаление и води до дислипидемия. Това се случва както при активните, така и при пасивните пушачи и увеличава риска от атеросклероза.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Тютюнът е вторият рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, след високото кръвно налягане. Никотинът в него е причина за исхемична болест на сърцето, артериална хипертония, състояние на внезапна смърт, аортна аневризма, мозъчно-съдова болест, тромботични и хеморагични инсулти.

Въглеродният окис и карбоксихемоглобинът водят до понижаване на съдържанието на кислород и така сърцето страда от хроничен кислороден недостиг. Дразнещите вещества и катранът са причина за карцином на белия дроб и хронична обструктивна белодробна болест и сърдечно-съдови заболявания, като атеросклероза и тромбоза.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 170 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.