Търсене
Close this search box.

Зависимост към тютюн – пътят от мотивацията до терапията

 

За всички психоактивни вещества, като различни видове наркотици и лекарства, кофеин или тютюн, има спектър от начини на употреба. Те варират от употреба, която води до незначителни или никакви проблеми, до синдром на зависимост. Употребата на всички психоактивни вещества може да бъде класифицирана в пет категории, които отразяват различните диагнози, поставяни чрез използване на международните диагностични системи. Те варират от въздържател/неупотребяващ, нерискова/безопасна употреба, рискова употреба, вредна употреба, злоупотреба и накрая до синдром на зависимост.

Тук идва въпросът – тютюнопушачът временно зависим ли е или завинаги обречен?

В света има около 1 милиард пълнолетни пушачи, а тютюневият дим се счита за причинител на шест милиона смъртни случая годишно. Тези тревожни данни определено говорят, че трябва да се предприемат по-сериозни мерки за борба против тютюнопушенето.

Намаляването на вредата от тютюна се определя като “свеждане до минимум на вредите и намаляване на общата смъртност и заболеваемост, без пълното премахване на употребата на тютюн и никотин.

Отказът от пушене е златният стандарт за намаляване на риска от вредни последствия и заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Цялата статия, както и много други, прочетете в новия Брой 173 на сп. Българска Наука

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.