Търсене
Close this search box.

Зависимост към тютюн – пътят от мотивацията до терапията

Зависимост към тютюн – пътят от мотивацията до терапията

Зависимост към тютюн – пътят от мотивацията до терапията

Зависимост към тютюн – пътят от мотивацията до терапията


Направи дарение на училище!***

 

За всички психоактивни вещества, като различни видове наркотици и лекарства, кофеин или тютюн, има спектър от начини на употреба. Те варират от употреба, която води до незначителни или никакви проблеми, до синдром на зависимост. Употребата на всички психоактивни вещества може да бъде класифицирана в пет категории, които отразяват различните диагнози, поставяни чрез използване на международните диагностични системи. Те варират от въздържател/неупотребяващ, нерискова/безопасна употреба, рискова употреба, вредна употреба, злоупотреба и накрая до синдром на зависимост.

Тук идва въпросът – тютюнопушачът временно зависим ли е или завинаги обречен?

В света има около 1 милиард пълнолетни пушачи, а тютюневият дим се счита за причинител на шест милиона смъртни случая годишно. Тези тревожни данни определено говорят, че трябва да се предприемат по-сериозни мерки за борба против тютюнопушенето.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Намаляването на вредата от тютюна се определя като “свеждане до минимум на вредите и намаляване на общата смъртност и заболеваемост, без пълното премахване на употребата на тютюн и никотин.

Отказът от пушене е златният стандарт за намаляване на риска от вредни последствия и заболявания, свързани с тютюнопушенето.

Цялата статия, както и много други, прочетете в новия Брой 173 на сп. Българска Наука


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.