Завърши тренировъчният лагер на българските полярници

Завърши тренировъчният лагер на българските полярници, първата група от които заминава само след седмица за о. Ливингстън, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев. Събитието се проведе в учебно-научната база на Софийския университет в местността Гюлечица в Рила и завърши с изкачването на връх Мальовица. На него първо бяха представени предстоящите работи, които ще се вършат по логистичното обезпечаване на базата, ремонтните дейности и строежа на нова постройка-гараж за високопроходимата машина Маниту, която е на базата от миналата година. Предстои поставянето на слънчеви панели на покривите на всички къщи, което ще ограничи изключително много използването на дизелово гориво за функционирането на българското селище на Антарктида.

Основно внимание беше обърнато на научната програма, която ще е най-съществената част от предстоящата експедиция. Ще бъде започнато изпълнението на петгодишната Национална програма за полярни изследвания, приета с постановление на Министерски съвет.

Научните проекти, които ще се разработват тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични изследвания, както и дейности по измерване на морското ниво в българския залив, свързано с промените в климата и интензивното разтапяне на ледниците в района на Западна Антарктида. На полярната ни база заедно с българските си колеги ще работят 9 чуждестранни учени  – шест португалци, двама турци и един монголски изследовател.

На 8 ноември президентът Румен Радев ще връчи на официална церемония в Гербовата зала на Президентството националния трикольор на участниците в 26-тата българска експедиция.


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: