Търсене
Close this search box.

Защо е важно да приемаме храни, богати на витамин А

Защо е важно да приемаме храни, богати на витамин А

Защо е важно да приемаме храни, богати на витамин А

Защо е важно да приемаме храни, богати на витамин А


Направи дарение на училище!***

Всеки от нас неведнъж е съветван да приема храни, богати на хранителни вещества, включително различни витамини. Също така за никого не е тайна, че те играят ключова роля в редица процеси и функции на човешкото тяло. Знаем, че витамин С е от огромно значение за имунната система, а витамин D поддържа здравето на костите. Защо обаче е важно да приемаме храни, богати на витамин А?

 

Какво представлява витамин А?

Витамин А е общият термин за група мастноразтворими съединения, изключително важни за човешкото здраве. Те са от съществено значение за много процеси в тялото, включително поддържане на добро зрение, осигуряване на нормална функция на имунната система и подпомагане на правилния растеж и развитие на плода в утробата.

Съединенията се съдържат както в животински, така и в растителни храни и се срещат под две различни форми:


Разбери повече за БГ Наука:

***

Предварително образуван витамин А (активна форма) – Съдържа се в животински продукти, включително месо, риба и млечни продукти и включва съединенията ретинол, ретинал и ретиноева киселина.

Провитамин А (неактивна форма) – Съдържа се в растителни продукти и включва съединенията алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин.

Препоръчителният дневен прием на витамин А е 900 микрограма за мъжете, 700 микрограма за жените и 300-600 микрограма за децата и юношите. Витамин А от apteka.framar.bg ви предлага достъп до сертифицирани хранителни добавки от световни производители.

 

Защо витамин А е важен за здравето?

Въпреки че причините, поради които витамин А е важен за човешкото здраве, са много, има няколко, които се отличават и можем спокойно да кажем, че са най-съществени.

  • Предпазва очите

Витамин А е едно от веществата с най-съществено значение за зрението.

Витаминът е необходим за преобразуване на светлината, която попада в очите, в електрически сигнал, който се изпраща до мозъка. Всъщност един от първите симптоми на дефицит на витамин А може да бъде нощната слепота, известна като никталопия.

Никталопията е често срещано състояние при хора с недостиг на хранителното вещество, тъй като то е основен компонент на пигмента родопсин, намиращ се в ретината на окото.

В допълнение към предотвратяването на нощна слепота, приемането на необходимите количества бета-каротин може да помогне да се забави влошаването на зрението, с което някои хора се сблъскват с напредване на възрастта.

Проучване върху свързани с възрастта очни заболявания установява, че приемът на бета-каротин от хора с влошено зрението намалява риска от развитие на макулна дегенерация (водеща причина за слепота в развития свят).

  • Намалява риска от някои видове рак

Ракът възниква, когато анормалните клетки започнат да растат или да се делят неконтролируемо. Тъй като витамин А играе важна роля в растежа и развитието на клетките, неговото влияние върху риска и ролята му в превенцията на рака представлява голям интерес за учените.

Редица наблюдателни проучвания показват, че приемът на по-големи количества витамин А под формата на бета-каротин е свързан с намален риск от някои видове рак, включително лимфом на Хочкин, познат още и като болест на Ходжкин, както и рак на шийката на матката, белия дроб и пикочния мехур.

Важно е обаче да се отбележи, че активната форма на витамин А, съдържаща се в животинските храни, не показва същия благоприятен ефект. Същото е и при добавките. Всъщност в някои проучвания пушачите, приемащи добавки с бета-каротин, са изложени на повишен риск от рак на белия дроб.

Връзката между нивата на витамин А и риска от рак все още не е напълно ясна. Въпреки това настоящите доказателства сочат, че неактивната форма е важна за здравословното делене на клетките и може да намали риска от някои видове рак.

  • Поддържа имунната система

Витамин А играе жизненоважна роля в поддържането на естествените защитни сили на тялото. Това включва лигавичните бариери в очите, белите дробове, червата и гениталиите, които помагат за улавяне на бактерии и други инфекциозни агенти.

Витаминът също така участва в производството и функционирането на белите кръвни клетки, които помагат за улавянето и изчистването на бактерии и други патогени от кръвния поток. Това означава, че дефицитът му може да увеличи податливостта към инфекции и да забави възстановяването след заболяване. Всъщност в страни, където инфекции като морбили и малария са често срещани, е доказано, че коригирането на недостига на витамин А при деца намалява риска от смърт.

  • Намалява риска от акне

Акнето е хронично възпалително заболяване на кожата. Хората с това състояние развиват болезнени петна и черни пъпки, най-често на лицето, гърба и гърдите.

Точната роля, която витамин А играе в развитието и лечението на акне, остава неясна. Предполага се обаче, че дефицитът му може да увеличи риска от развитие на състоянието, тъй като причинява свръхпроизводство на кератин в космените фоликули.

  • Поддържа здравето на костите

Ключовите хранителни вещества, необходими за поддържане на здрави кости с напредване на възрастта, са протеини, калций и витамин D. Въпреки това витамин А също е необходим за правилния растеж и развитие на костите, а дефицитът е свързан с повишен риск от фрактури.

Тези твърдения се основават на наблюдателни проучвания, които не могат да определят причината и следствието, което означава, че понастоящем връзката между витамин А и здравето на костите не е напълно разбрана и са необходими повече контролирани проучвания.

  • Подобрява репродуктивното здраве

Витамин А е от съществено значение за поддържане на репродуктивната система както при мъжете, така и при жените. Той също така е важен за осигуряването на нормален растеж и развитие на плода по време на бременност.

Проучванията върху плъхове показват, че дефицитът на хранителното вещество блокира развитието на сперматозоидите, причинявайки безплодие. По същия начин учените предполагат, че ниските нива на витамин А могат да повлияят на възпроизводството чрез намаляване на качеството на яйцеклетките.

 

Предозиране с витамин А

Витамин А е мастноразтворим витамин, който се съхранява в тялото. Това означава, че прекомерният прием може да доведе до токсични нива.

Хипервитаминоза А е резултат от консумация на твърде много предварително образуван витамин А чрез храна или добавки. Симптомите могат да включват гадене, замаяност, главоболие, болка и дори смърт.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.