Защо точно елите се използват за коледни дръвчета?

 

Елите (латински – Abies) са вечнозелени иглолистни дървета от семейство борови, достигащи височина от 10 до 80 метра и диаметър на ствола от 0.5 до 4 м, според различните видове. За разлика от другите борови дървета, техните иглички са свързани с основата чрез малки чашки, а шишарките им са по-изправени и цилиндрични и се разпадат при съзряване, за да освободят семената.

Ареалът им на разпространение е изключително широк, те се срещат в Европа, Азия, Северна Африка, Северна и Централна Америка и въобще почти навсякъде, където има планински райони.
Дървесината на повечето ели често се използва като изходна суровина за пулп при производството на хартия. Част от видовете се използват като декоративни градски дървета, но най-популярни са тези, използвани като коледни дръвчета заради ароматните си иглички и поради факта, че те не падат като изсъхнат. Както разбира се с оглед на тяхната големина, позволяваща да се поберат в домовете на хората; форма на клоните, около които лесно се прикрепят украшения и факта, че са изключително широко разпространени в северното полукълбо и лесно достъпни. Но и от чисто естетическа гледна точка те просто изглеждат хубаво.

Украсяването на коледната елха е една най-разпространените традиции в света, свързани с празнуването на Рождество Христово. Преди Коледа дървото се отсича, внася се в дома, слага се на поставка и се украсява с ярки орнаменти, светлини и лакомства. В някои случаи се украсяват и големи улични дървета на централни места, без да бъдат отсичани. В други случаи вместо живи дървета се използват изкуствени, или пък се използват многократно живи дръвчета в саксии, също без да бъдат отсечени.


РЕКЛАМА:

***

Въпреки че днес коледната елха масово се счита за християнски обичай, всъщност той възниква в дълбоката езическа древност. Още в Древен Египет например украсяват местните палми, а във Виетнам украсяват клоните на прасковата.
В Европа за първи път елата става коледно дръвче в Германия, където хората украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват дара на светлината около зимното слънцестоене, когато е най-късият ден от годината – 21 декември. В началото германските племена вярват, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните ѝ вече означава вечна вяра в Христос. От древногерманските обичаи идва и този, елхата да се украсява с играчки, светлини и под нея да се оставят много подаръци.

В началото хората са украсявали само откъснати иглолистни клонки и чак през Ренесанса започват да украсяват цели дървета. Най-ранното известно, датирано със сигурност изображение на коледно дърво, е върху основната скулптура на частен дом в Туркхайм, Елзас (тогава част от Германия, а днес – от Франция), датиращо от 1576 г.

Вечнозелените дръвчета, каквито са елите, се считат за символ на вечния живот. Те са сред най-значителните части от празничния обред. С времето украсите на елхата стават все по-пищни и по-богати, коледните дръвчета се окичват с гирлянди, множество светлини и коледни играчки.

Обикновено на върха на коледната елха се поставя голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос. Популярна украса за елхите също така са и ангелчетата, топките и други фигурки в най-разнообразни цветове, захарните пръчки и понякога запалени свещички или лампички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният.

Можете да подарите на себе си, или на ваш близък, колие Ели или друг подобен продукт от нашия онлайн магазин.


Тази статия е част от Коледния брой на БГ Наука – виж повече ТУК>>

.


Европейска нощ на учените 2022 г.: