Защо очната ябълка на тази жена прилича на нарязана пица

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Credit: The New England Journal of Medicine ©2019.

Тънките срязвания в очната ябълка на жената приличат на спици на гумата на велосипед или на лошо нарязана пица – многобройни тънки линии, подредени така, че да образуват радиален модел. Но тези прорязвания не се дължат на някаква нова татуировка на очната ябълка. Те са резултат от популярната преди, но вече остаряла очна операция, която преди години е претърпяла пациентката, за да коригира късогледството си, според нов доклад по случая.

Лекарите забелязали странно изглеждащите разрези по време на относително скорошен преглед на очите. 41-годишната жена е казала на докторите, че зрението ѝ е ставало все по-лошо през последните две десетилетия, според доклада, публикуван на 23 януари в  The New England Journal of Medicine.

Изследването разкрива 16 разреза в радиална форма на роговицата – ясната куполообразна повърхност, която покрива предната част на очната ябълка. Тези разрези са отличителни белези на определен тип очна хирургия, познат като радиална кератотомия. В действителност, пациентката потвърдила, че е имала такава операция преди 23 години, според доклада, воден от д-р Муралидар Рамапа (Muralidhar Ramappa) от Очния институт „LV Prasad“ в Хайдерабад, Индия.


РЕКЛАМА:

***

Радиалната кератотомия е била популярна процедура през 80-те и 90-те години на ХХ век, за лечение на късогледство, преди развитието на лазерната очна хирургия.

При тази процедура лекарите са използвали острие, за да направят радиални разрези в роговицата, казва д-р Майкъл Неят (Michael Nejat), офталмолог в Университетската болница Стейтън Айлънд в Ню Йорк, който не е бил въвлечен в този случай. „Тези радиални разрези се правят както при рязането на пица“ – казва Неят пред Live Science.

Разрезите водят до сплескване на роговицата, казва той, което помага на хората с късогледство да виждат по-добре без очила.

На настоящата снимка, огнено-червеният вид на зеницата на жената се дължи на ефекта на червените очи, който се появява, когато светлината се отклонява от задната страна на окото. Най-вероятно снимката е заснета по този начин, за да се видят по-ясно радиалните разрези на роговицата, казва Неят.

Но радиалната кератотомия е свързвана с редица усложнения. „Това е причината вече да не я правим“, казва той.

Припокриващи се разрези или такива, които се приближават твърде близо до центъра на окото, могат да доведат до намалена острота на зрението, а белезите на роговицата могат да доведат до такива последици, че пациентите да виждат отблясъци и ореоли около обекти, се казва в доклада.

Освен това, въпреки че пациентите могат първоначално да виждат подобрение в резултат на операцията, с течение на времето роговицата може да продължи да се изправя, което в конкретния случай води до далекогледство, казва Неят.

Пациентката е получила нова рецепта за коригиращи лещи и 6 месеца по-късно нейното зрение не се е влошило допълнително, се казва в доклада.

Превод: Димана Димитрова

Източник: Live Science