Защо котките мяукат?

Когато котката ти влезе в дома, тя често те гледа с ненавист и мяука. Може да не говориш с котката си, но нейното мяукане е ясно: „Още не си ме нахранил, чудовище!“

Домашните котки са уникални по начина, по който те използват гласа си когато комуникират с хората.  Те рядко мяукат помежду си.  И така, какво кара нашите приятели, котките, да бъдат толкова бъбриви с нас?  Отговорът е свързан с опитомяването им, казват експертите от Live Science.

Преди почти 10 000 години откакто котките споделят общ дом с хората, те са били самотници, пишат Джон Брадшоу и Шарлот Камерън-Бомон в книгата си „Биологията на поведението в домашни условия“ (Кеймбридж University Press 2000). Тъй като тези котки, предшественици на сегашните, рядко срещали други екземпляри от своя вид, те рядко използвали гласа си, защото това не им е било необходимо за общуването. Вместо това, тези диви котки общуват чрез обонянието си, чрез това да се отъркват някъде, или чрез уриниране върху предмети и дървета. Така не е било нужно те да се изправят лице в лице с други подобни, за да изпратят съобщение. Това все още е начинът, по който котките общуват помежду си, казва Джон Райт, психолог, изучаващ животинското поведение в университета Мерсер в Джорджия.

„Защо да използваме гласа си, когато е по-ефективно да се използват другите сетива?“ казва Райт за Live Science.

Но хората не са развили финото си обоняние така добре колкото котките. (И е малко вероятно е да приемем котка, пръскаща урината си по новия диван.) Така че, котките комуникират с хората си по начина, по който най-вероятно ще им се получи това, което искат – чрез мяукане. „Големи манипулатори са“, казва Райт. „И така гласовата комуникация става инструментът.“


РЕКЛАМА:

***

Много котки дори си подготвят репертоар от мяукащи мелодии, за да изразят различни нужди и чувства или да предизвикат различни реакции. Например, вашата котка може да ви поздравява с мъркане, с мяукане като приятелска молба да излезете навън или да поиска храна със силно мяукане.

Мяукането и към хората е отчасти заучено поведение. Всички котки мяукат  като котенца, за да привлекат вниманието на майка си, когато са наранени, когато им е студено или когато тя случайно е седнала върху тях. Докато домашните котки носят това си поведение в зряла възраст, дивите котки (опитомени котки без собственици, които живеят на открито) най-вече го надрастват.
Едно проучване, публикувано в списание „Поведенчески процеси”, установи, че дивите котки много повече ръмжат или съскат отколкото опитомените котки, които имат собственици. Когато дивите котки мяукат, това става безразборно – мяукат срещу хората, срещу куклите и срещу кучетата. Домашните котки много по-често мяукат и то само срещу хората, което предполага, че те ползват мяукането като език, специално насочен към техните собственици. С други думи, котката Ви се вслушва във Вас, защото от по-рано тя е разбрала, че това ще привлече вниманието Ви.

Ако сте любопитни какво има да Ви каже котката, е възможно да насърчите комуникацията, казва Райт. Ако хората отвърнат с внимание на мъркащите и мяукащите си котки, те могат да създадат пълноценна връзка – почти като разговор. „Ако направите отговорите си достатъчно позитивни и достатъчно предсказуеми, може да се получи така, че тя да слуша вашия глас и да се опитва да комуникира с вас,“ казва Райт.

Източник: Live Science
Превод: Ваня Максимова


Европейска нощ на учените 2022 г.: