Защо крокодилите нападат хора?

Kъде и кога крокодилите атакуват хора и как потенциално застрашените да го предотвратят.

Загледайте се в челюстите на крокодил и може да се окаже последното нещо, което виждате. Страховитите им челюсти могат да счупят костите ни като вейка.

Всеки път, когато крокодил нападне човек, медиите изобразяват ужасни агресивни зверове, които всяват страх у нищо неподозиращите жертви.

Някои от заглавията включват:

„Остров, наситен със смъртоносни атаки от крокодили, оплаква последната жертва“


РЕКЛАМА:

***

„Най-смъртоносната атака на крокодилите“

„Момче е изядено живо от крокодил“

Тези истории са достатъчни, за да ви откажат от това да приближавате до местата, в които живеят те. Но за някои хора рискът от това да бъдат нападнати от крокодил е част от ежедневието им. Знанието на мотивите зад такива нападения може да спаси живота на много хора.

Крокодилите дебнат плячката си. Credit: Johan Swanepoel/Alamy
Крокодилите дебнат плячката си. Credit: Johan Swanepoel/Alamy

Фактът, че са опасни, е ясен, но както при много неща в природата, нещата са по-сложни.

Крокодилите нямат непременно за цел да ловуват хора. Те са свирепи ловци, но са и опортюнистични хищници.

Всяко животно, което се движи, може да е цел. Те дори биха навлезли в сушата, за да открият плячка. Ако този топлокръвен бозайник се окаже човек, не биха го дискриминирали.

Само в Африка има няколко стотин нападения на хора от крокодили годишно. Много от тях се случват в малки общества и за тях не се съобщава често. Между една трета и половината от тях са фатални, в зависимост от вида крокодил.

Случват се много по-често от нападенията от акули, но все пак не получават такова медийно отразяване.

Те често излизат на сушата. Credit: Charlie Summers/NPL
Те често излизат на сушата. Credit: Charlie Summers/NPL

Нападенията от акули се оказват по-чести в по-богатите държави, казва Simon Pooley от Имперския колеж в Лондон, Великобритания, които изучава историята и предизвикателствата за опазването на крокодилите. Това се отразява повече в медиите и изглежда така, сякаш нападенията от акули са по-често срещана опасност, отколкото всъщност са.

В действителност, през 2014 година е имало само 3 фатални нападения от 72-те непровокирани атаки от страна на акулите из целия свят. Отбелязвани са дори случаите, в които хората са успели да се измъкнат от атаката, като например видеото със сърфист, удрящ акула, което беше разпространено.

Същото западно пристрастие е вярно и за нападенията от крокодили. Потърсете набързо информация и ще видите, че повечето от тези случаи, отбелязани в медиите, са се случили в Австралия, въпреки че има повече фатални нападения в Африка.

„Ситуацията е много повече следена и контролирана в Австралия, както и в южните Щати“, казва Pooley. „Отразяването на новините е добро и особено големите медии поместват на видно място новините за нападенията там, особено ако хората са с европейски произход.“

Антилопите рискуват живота си, като преминават реката. Credit: Denis Huot/NPL
Антилопите рискуват живота си, като преминават реката. Credit: Denis Huot/NPL

Pooley е израснал с крокодилите. Той е преживял опустошението, което могат да причинят на семействата. Много хора зависят от реките като средство за препитание и затова избягването на водите невинаги е опция.

Той е погледнал към моделите, които съпътстват 65 години нападения от крокодили в Южна Африка, за да разкрие кога е най-вероятно да се случат и кой е в най-голяма опасност.

Целта му била да направи информацията достъпна. Той е разделил мотивите на последните нападения в удобна инфографика, която можете да видите тук. Обляга се на уебсайта CrocBite – най-голямата световна дата база за нападения от крокодили.

Екипът му създал и брошура, която се разпространява в райони, където най-често се случват такива нападения. „Изглеждаше странно, че не използваме тези исторически данни, за да се опитаме да спасим живота на хората и крокодилите в тези големи зони, в които се случват атаките.“

Инфокарта. Credit: ESRC / Imperial College London
Инфокарта. Credit: ESRC / Imperial College London

Има явни модели. Атаките често са сезонни. Най-преобладаващи са между октомври и март. Често се случват по време на валежи, при повишаване на температурите или по време на размножителния период.

Не става ясно веднага защо съществуват някои от тези модели. Това, че крокодилите нападат когато е по-топло, се отдава на факта, че са ектотермични (студенокръвни) създания. Те разчитат на топлината от Слънцето за енергия. Това означава, че биха ловували повече, когато е по-топло. Когато е студено не са толкова активни.

Всяко нападение, което Pooley проучил, се случило, когато минималните температури били по-високи от обичайното. Водолазите, които се гмуркат във води, пълни с крокодили, трябва да ограничат гмурканията си и да се спукат само, когато водата е под 19 градуса по Целзий. „Ако е по-студено се счита за безопасно, ако е по-топло не влизат във водата“, казва Pooley.

Нужна е повече информация, за да се разкрият допълнителни корелации, казва той, но практичният съвет е да избягвате водите, когато е топло.

Слонът знае, че не бива да се приближава твърде много до водата. Credit: Denis Huot/NPL
Слонът знае, че не бива да се приближава твърде много до водата. Credit: Denis Huot/NPL

От архивите Pooley открил, че повечето нападения са се случили, докато хората плували; най-често били атакувани момчета. В това има смисъл, защото по-малката плячка е по-лесна за убиване. Смъртността на децата е много по-висока от тази на възрастните.

Мъжете, които били нападнати, често ловели риба, докато жените прекосявали реката или извършвали домашни задължения.

Нападенията често са свързани с храненето, казва Pooley. „Ако прегазите през кална река близо до крокодил, който е гладен, той ще дойде и ще ви сграбчи.“

Затова е важно да останете на поне 3 метра от края на водата. Хората не бива да мислят, че само защото не виждат крокодил, той не е там – крокодилите могат да останат под водата повече от час.

Нещо повече, ако се налага да пресечете реката в голяма група, не е добра идея да плискате много във водата или да вдигате шум.

Може да изглежда очевидно да не им привличате вниманието, но на хората е казвано, че вдигането на шум може да ги изплаши. Това е ужасен съвет, казва Pooley.

Хората също ловуват крокодили. Credit: Anup Shah/NPL
Хората също ловуват крокодили. Credit: Anup Shah/NPL

Разбира се, ако бъдете уловени от крокодил, няма много какво да се направи. Може да опитате да му бръкнете в очите или да го удряте по носа, защото и двете са чувствителни зони. Ако имате нещо под ръка, което да вкарате в гърлото му, може да се задави и да ви пусне.

Това са най-лошите възможни случаи. Нилските и соленоводните крокодили са най-опасни. Не всички видове нападат хора. Много от тях са предпазливи и може да захапят само, ако бъдат безпокоени или изненадани.

Pooley се надява, че много атаки могат да бъдат предотвратени, ако хората са запознати със специфичните рискове, които ги очакват.

В същото време крокодилите, които нападат хора, също трябва да бъдат защитени. Нилският крокодил, който се намира предимно в Африка, изобилства в континента, но други видове като филипинския и оринокския крокодил са в списъка на критично застрашените.

В риск са, именно защото са опасни. Това може да е трудно за възприемане съобщение. Трудно е да опазваш животно, което хората преследват, за да спрат бъдещи нападения.

Крокодилите са опортюнистки хищници. Credit: Agf Srl/Alamy
Крокодилите са опортюнистки хищници. Credit: Agf Srl/Alamy

Нападенията за отмъщение също се срещат често. В края на 2014 година жена и нероденото ѝ дете били убити в Уганда, Африка. Съпругът ѝ потърсил отмъщение и убил въпросния крокодил месец по-късно. Той използвал копие, изработено от местен ковач.

Понякога природозащитните органи опитват да предотвратят това, като застрелват сами „крокодила-убиец“. В други случаи крокодилите биват убивани, за да се открият останките от изчезнали деца в стомасите им.

През януари 2014 година, след като момче изчезнало при заподозряно нападение от крокодил, властите в Австралия издали заповед да се убие всеки крокодил, по-голям от два метра. Три крокодила били убити от местната полиция. Останките на момчето по-късно били открити близо до мястото, на което се случило нападението. След този инцидент имало призиви за избиването на още крокодили.

Могат да бъдат ловувани и като форма на игра. През март 2015 година полицай в Мексико получил условна присъда, след като бил заснет да застрелва безпомощен крокодил с картечница.

Това са само някои от проблемите, пред които са изправени крокодилите. Унищожаването на хабитата също е заплаха. Да се казва на хората за тези проблеми се е оказало неефективно. Да се помага на местните хора да се предпазват би попречило повече на потенциалните изисквания за ликвидиране на животните, казва Pooley.

Крокодилите и хората може би никога няма да съществуват съвместно в мир, но познанията как да избягваме да станем вечеря на крокодила е важна първа стъпка.

Инфокарта. Credit: ESRC / Imperial College London
Инфокарта. Credit: ESRC / Imperial College London

Превод: Никол Николова

Източник: BBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: