Запознайте се с това мистериозно океанско същество, кръстено на Харон

Credit: MBАRI
Credit: MBАRI

В началото на декември миналата година учените потвърдиха намирането на странно, неуловимо същество, което не е било виждано повече след документирането си за първи път през 1900 г.

Загадъчното ​​животно било хванато с дистанционно управляемо средство (ROV) дълбоко в залива Монтерей в Калифорния от учени в Изследователския институт към аквариума Монтерей Бей. Прозрачното, с форма на попова лъжичка създание, е с дължина около 9 сантиметра.

Въпреки това, животното било заобиколено от „къща“ от протеин и целулоза, която се простира на площ от около метър. Съществото принадлежи на класа на Личинковите животни и произвежда тези нетрайни къщи за улавяне на малки хранителни частици във водата и ги филтрира навътре. Когато филтрите на къщата се запушат, животното я изхвърля и образува нова, понякога в рамките на няколко часа.

И въпреки че 9 сантиметра може да звучи малко, то действително е гигант за този вид животно. Роднините на асцидиите обикновено са по-малки от един сантиметър на дължина, но те играят важна роля в океана за транспортиране на хранителни вещества надолу в дълбоките води (особено когато изхвърлят изхабените си къщи).

Учените потвърдиха, че съществото е второ наблюдение на вида Bathochordaeus charon, на името на митичния гръцки лодкар Харон, за който се смятало, че транспортира душите на мъртвите от другата страна на река Стикс. Първото наблюдение на животното е описано в статия от 1900 г. и се основава на проба,  намерена през 1890 г.


РЕКЛАМА:

***

Credit: MBАRI
Credit: MBАRI

Неуловимото същество може би е засичано на радар в последните години, но учените се борят да го видят отблизо, което кара някои да се питат дали животното все още е  живо, и дали съществува изобщо. Някои смятат, че то може би просто е вариант на друг сходен вид.

Но веднъж изследователите видели едно на екрана по време на гмуркане на ROV Ventana. Те насочили подводницата да хване мекото животно в мрежа, което може да бъде трудна задача. Но след като го извадили на повърхността, разбрали, че то съвпада перфектно с описания през 1900 г. вид Bathochordaeus charon.

„То съществува!“ – казал на колегите си тогава изследователят Роб Шерлок от MBARI.

Животното без къщата си. Credit: MBАRI
Животното без къщата си. Credit: MBАRI

„Това е хубаво откритие, а в статията се казва, че имат генетични доказателства за разграничаване на този вид от близък събрат“, казва Алис Олдредж, професор по биология в Университета на Калифорния, Санта Барбара, която е запозната с организма, но не е свързана с изследването. „Това също подкрепя значението на прякото наблюдение при изучаването на океана“, добавя тя.

При повтроно разглеждане на видеоархив от други мисии, учените идентифицират повече от 12 животни, за които смятат, че вероятно са от същия вид.

Превод: Гергана Димитрова

Източник: National Geographic


Европейска нощ на учените 2022 г.: