Започва дигитализацията на три български музея

Златка Узунова и Димо Чотров – XR експерти от Лаборатория Виртуална и разширена реалност в София Тех Парк.

Учените от Лаборатория Виртуална и разширена реалност към Sofia Tech Park, са се заели с един доста вълнуващ проект, финансиран от Национален фонд “Култура” и целящ да представи различни интересни експонати по нов и вълнуващ начин. Той обхваща три музея в София – Националния военноисторически музей, Националния археологически музей и Регионален исторически музей София. 

Идеята на проекта е да представи музейните експонати по нов и интересен за посетителите начин, който да предизвиква техният интерес и по този начин те да могат да бъдат разглеждани от по-широка публика онлайн. Проектът ще бъде направен и като уеб приложение, така че всичко това да бъде достъпно и от уеб страниците на музеите.

Димо Чотров, който е XR експерт по софтуерна разработка към лабораторията, се надява, че по този начин ще може да събуди у виртуалните посетители на музеите по-голям интерес към българското културно-историческо наследство. И действително разчупеният начин, по който са представени артефактите, има потенциала да постигне тази цел. 

Това няма да бъдат просто снимки, а 3D модели, които ще могат да бъдат увеличавани, завъртани и разглеждани от всички възможни страни. Отделно ще бъдат добавени и много интерактивни опции – текст, аудио, скрити елементи и въобще – взаимодействие с обектите, каквото реално е невъзможно на живо в музея, тъй като там разбира се експонатите не могат да се вадят от витрините. 


РЕКЛАМА:

***

Златна каляска стил “Луи ХVІ”, от двореца Версай, ХVІІІ в., Регионален исторически музей – София.

Един от разработваните обекти, които Златка Узунова, XR експерт по 3D графика и дизайн, представя, е модел на кръстчето на Васил Левски, което може да бъде завъртяно и откъм гърба му да се отвори тайник в него, където да се види кичур от косата на Апостола. 

Друг експонат е сребърна солница във формата на седящо дете от село Николаево, съхранявана в Националния археологически институт с музей при БАН, която може да се пълни и да се показва как функционира. Като цяло по този начин може да се види как са функционирали стари предмети от бита, като мастилници например, които са непознати на повечето съвременни хора и от статичното им положение във витрината не става ясно как точно са се използвали. Може да се влезе в каляска или да се види как се запалва газена лампа или друг старинен експонат.

Интерактивно демонстриране на сребърна солница (пиперница) от съкровището от с. Николаево, ІІІ в., Национален археологически институт с музей при БАН.

В голяма степен вдъхновението на екипа идва от едно приложение, наречено BBC Civilizations AR и достъпно в Google Play, където са качени експонати от цял свят и изложени по сходен интерактивен начин. Но идеята не е просто взаимствана, а значително надградена, като разбира се и показваща уникални експонати от българската култура, каквито иначе не могат да се намерят в интернет пространството в подобен интерактивен вариант. 

Предимството на настоящият проект пред този на ВВС е, че за втория е необходимо приложение, докато българският е направен в по-достъпен уеб вариант, така че всеки човек, отваряйки компютър или мобилно устройство и влизайки в страницата на музея директно да може да разглежда без да трябва да инсталира никакви приложения. Не е необходимо и телефоните на посетителите в самия музей да поддържат разширена реалност (AR), а могат директно в браузър да се разглеждат експонатите, но разбира се ако устройството поддържа AR има възможност предметите да се видят и във физическата среда.

Радослав Тодоров

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 143 на списанието>>

Подаряваме ти първите 42 стр. от брой 143 тук>>

 

Всеки месец създаваме подобни филми за абонатите на БГ Наука – ако все още не си направил абонамент можеш да станеш част от нещо значимо и всеки месец да научаваш нещо ново за България и света – https://kupinauka.com/page/film-abonament


Европейска нощ на учените 2022 г.: