Започнаха тържествата за 70-та годишнина на Аграрния университет

70-godini-Agraren-universitet-640x336.jpg

Тържествата за 70-та годишнина от създаването на Аграрния университет започнаха днес в Пловдив. Висшето учебно заведение е основано през 1945 година с факултети по агрономо-лесовъдство и медицина. Години наред се нарича Висш селскостопански институт, а през 2001 г. получава акредитация като университет. Вузът е единствен, обучаващ специалисти в земеделския сектор у нас, подчерта ректорът проф. Димитър Греков. В Аграрния университет днес се обучават студенти в 17 бакалавърски, 34 магистърски 26 докторски програми и специалности в 5 факултета. До момента Аграрния университет са завършили 35 000 студенти, 4 500 от които са чужденци.

„С голяма гордост в днешния ден трябва да отбележим, че пловдивският Аграрен университет вече 70 години е радетел и продължител на една от най-ценните и дълговечни български традиции – тази на доброто висше образование и е достоен пример за професионализъм, високо качество на обучение, сериозна научна мисъл и новаторство“, се казва в поздравителния адрес, който бе връчен на ректора на АУ проф. Димитър Греков от и. д. областен управител Христо Грудев.

„Високите стандарти в образованието на поколения агрономи, инженери, еколози и икономисти в АУ – Пловдив са доказателство за последователност, всеотдайност и на здравите български традиции, съхранили през годините любовта на българина към земята и нейните богатства и жаждата за знание“, добави Грудев

По случай 70-годишнината на Аграрния университет днес започна юбилейна научна конференция „Традиции и предизвикателства пред аграрното образование, наука и бизнес“. Форумът ще продължи до 31 октомври под патронажа на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, която лично уважи с присъствието си днешния празник. В Пловдив Танева съобщи, че „малките и средни стопанства ще бъдат подкрепени като най-уязвими от кризата в млечния сектор. Стопани, отглеждащи до 200 млекодайни крави или биволи, ще бъдат подпомагани за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в Европейския съюз.“

„Както държавните помощи по различни мерки, които Министерство на земеделието приложи през годината, така и този пакет е насочен към подкрепа на малките и средните стопанства“, каза още министър Танева. Тя информира, че средствата ще бъдат разпределени в 4 схеми, по които животновъдите ще получат над 6 млн. евро, като се очаква те да бъдат преведени до края на годината.


РЕКЛАМА:

***

70-та годишнина на Аграрния университет

Министър Танева присъства на тържеството за 70-та годишнина на Аграрния университет

Десислава Танева допълни, че в момента се прави анализ на Мярка 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони”, по която има останали проекти без подадени заявления за окончателно плащане. По думите й, ако до края на месец ноември тези проекти бъдат завършени, би могло да се допусне изключение и те да бъдат отчетени, за да не бъдат загубени средствата по тях. „Очакваме над 92% усвояемост по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., което е един много добър показател за първи програмен период на страна-членка,“ каза още Десислава Танева.


Европейска нощ на учените 2022 г.: