Загубата на слуха може да бъде свързана и с пасивното пушене (тоест – с вдишването на дим втора употреба)

http://newsimg.bbc.co.uk/media/images/44729000/jpg/_44729691_ear226.jpgХората, които са изложени на вторичен тютюнев дим от цигари, изпушени от друг, са с повишен риск от загуба на слуха си, според здравни експерти. Лекарите вече знаят, че хората, които пушат, могат да увредят слуха си.

Най-новото изследване, публикувано в списание „Tobacco Control”, над повече от 3300  възрастни американци, показва, че същото може да се случи и поради пасивното пушене.

Експертите смятат, че тютюневият дим може да наруши притока на кръв в малките кръвоносни съдове на ухото. А това би могло да доведе до глад за кислород  на този орган и да доведе до натрупване на токсични отпадъци, причинявайки различни щети.

Вредата е различна от тази, причинена от излагането на силен шум или в следствие на остаряване на органа.  

В проучването, изследователите разглеждали резултатите от тестовете на слуха на 3307 доброволци непушачи – хора, които са бивши пушачи и хора, които никога не са пушили през живота си. Тестът измерва чуваемостта на гама от шумове и звуци със слаба, средна и висока честота.


РЕКЛАМА:

***

За да се оцени рискът от пасивното излагане на тютюневия дим, са били взети кръвни проби от доброволците, за да се види дали съдържат котинин – страничен продукт на никотина,  който се синтезира при разграждането на никотина и попада в организма, когато човек влезе в контакт с тютюневия дим.

Пасивното пушене увеличава риска от загуба на една трета от слуха във всички звукови честоти. Хората, изложени на пасивно пушене, са били изложени на много по-голяма опасност да влошат слуха си от други, които са били изложени на фонов шум.  

Д-р Дейвид Фабри, който ръководи изследването, заявява: „Ние все още не знам на въздействието на какво количество дим трябва да бъде изложен човек, за да изгуби слуха си, но знаем, че то не е много голямо. Най- безопасно е да не се излагате на тютюнев дим.”

Д-р Ралф Холм, ръководител на биомедицински изследвания в Кралския национален институт за глухи хора, заявява: „Ние знаем от собствените ни изследвания, че редовното активно пушене е важен рисков фактор, който води до загуба на слуха, но това ново изследване е важно, тъй като в него се изтъкват и рисковете, свързани с пасивното пушене.”

Загубата на слуха може да доведе пострадалите до нежелана социална изолация, а понякога – и до депресивни състояния, предупреждават медиците.
По-старо научно изследване, извършено с над 4000 доброволци на възраст от 53 до 67 години, сочи, че тютюнопушенето и затлъстяването също може да доведат до трайно увреждане на слуха. Загуба на слуха е пропорционална на количеството изпушени цигари и на индекса на телесна маса (ИТМ).
Но високите нива на шума на работното място остават най-големия причинител на този негативен ефект..

В трето отделно изследване, проведено съвместно от учени от Париж и Лондон с 5000 доброволци, сочи, че тютюнопушенето в средна възраст е свързано с отслабване на паметта и риск от поява на деменция.

„След като организмът бъде увреден, той не може да бъде ремонтиран.”, казва д-р Ерик Франсен. Той казва още, че загубата на слуха е пропорционална на това колко пушите и какъв е вашият индекс на телесна маса (ИТМ). Слухът започва се влошава, след като пациентите са пушили редовно  повече от една година. Тютюнопушенето и затлъстяването са причина за влошаване на състоянието и на други органи или за отслабване на притока на кръв в организма и недостиг на кислород в кръвта, предупреждава още лекарят.

Превел: Неделин Бояджиев

Източници:
http://www.bbc.co.uk/news/health-11758345
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7443730.stm


Европейска нощ на учените 2022 г.: