Забравените изобретения на Никола Тесла – от брой 133

Автор: Вероника Павлова

Статия от брой 133 >> https://nauka.bg/bgnauka133/

 

 


РЕКЛАМА:

***

Източник: Wikipedia.org

 

„Изобретател – това беше единственото нещо, което исках да бъда! Архимед беше моят идеал.  Възхищавах се на творбите на художници, но за мен те бяха само сянка на подобие. Изобретателят, дава на света осезаеми творения, които живеят и работят. “ – Никола Тесла

 

Резюме:

   Статията е посветена на някои от най-великите изобретения, създадени от знаменития учен Никола Тесла. Част от тях са изпреварвали времето си и днес са в широка употреба, друга част никога не намират приложение или е спорно дали някога са били конструирани. Подбраните примери са описани в достатъчен детайл, за да се разбере основният им принцип на работа и тяхното предназначение. Представена е историята покрай техния замисъл, тяхната експлоатация и бъдещето им, видяно чрез въображението на Тесла.

   Личността на Никола Тесла е една от най-загадъчните в историята на науката, но някога задавали ли сте си въпроса – Кой е той всъщност? Обикновен сърбин, успял да промени насоката на индустриалната революция, или може би философ, мистик, надарен със свръхестествени способности? Или един истински гений, озарил с електричество целият свят?

Източник: Pinterest.com 

   Никола Тесла – (10 юли 1856  г. – 7 януари 1943 г.) е сръбско-американски изобретател и електро-машинен инженер. Роден в Смилян, Австро-Унгария (днешна Хърватия), той е етнически сърбин по произход, който впоследствие приема американско гражданство. Много хипотези може да се изкажат за неговата личност, правени са много документални филми, изписани са толкова много книги и публикации. Но от всички възможни теории около него, Тесла би избрал именно тази – посланик на бъдещето, призван да ускори човешкия прогрес! Като многообещаващ физик и талантлив инженер, той е бил фанатично трудолюбив, съсредоточен и отдаден в работата си. Неговите изобретения променят лицето на прогреса и се превръщат в част от всекидневния бит на хиляди хора, което му помага да заеме мястото на ключова фигура на своето време – на технически гений! Но за съжаление в навлизането в битката с корпоративните чудовища на 20-ти век, Никола Тесла се  е сблъсквал с много трудности за да доказва своите открития и често бивал приет недостатъчно сериозно и с присмех от страна на своята конкуренция. А ученият е имал единственото желание неговите открития да бъдат реализирани за благото на цялото човечество  и е бил много обезпокоен от обстоятелствата, че патентните права могат един ден да бъдат придобити от корпорации, чиято цел е не да съдействат на прогреса, а по-скоро да го задържат с цел печалби. Което всъщност се случва и днес – много перспективни патенти на невероятни негови открития стоят засекретени и забравени, за да се осигури безпроблемна работа на остарелите, но печеливши технологии. В тази статия ще ви представим именно едни от най-интересните, но забравени изобретения на Никола Тесла, които заслужават да бъдат показани. 

   Никола Тесла е измислил и изобретил толкова много неща, като започнем от – дистанционното управление, безжичното предаване на радиосигнали, променливия ток, електродвигателите, флуоресцентна светлина, безжичен пренос на енергия,  или общо взето много от нещата, които се сетите, че съществуват в 21 век като технологичен напредък дължим именно на него. Патентите на Тесла и теоретичните му трудове се превръщат в основата на съвременните електрически системи за променлив ток, включително многофазните системи за електроразпределение и електрическият мотор за променлив ток. Човекът, без които животът ни сега би бил просто невъзможен, днес за съжаление  се споменава само в учебниците по физика. Една от най-противоречивите личности в историята на световната наука, въздиган от някои до най-големият гений на 20-ти век, пренебрегван и поругаван от други като илюзионист и шарлатанин, Никола Тесла е живял много бурен и не много щастлив живот. Ученият не се е  стремял към слава и не е знаел как да управлява парите. По-голямата част от неговите открития така и не виждат бял свят. А той самият умира самотен и неразбран, в пълна мизерия в една хотелска стая. Легендите за устройствата, които той създава, все още вдъхват любопитство – ако поне някои от тях са верни, тогава човечеството е загубило реалната възможност да направи гигантска крачка напред – стъпка, която напълно би променила лицето на нашата планета и ускори развитието на науката. „Електроенергията е навсякъде и в неограничени количества. Тя би могла да задвижва световните машини, без да са нужни въглища, нефт, газ или друг вид гориво. Това е нова енергия, която се получава извън Земята – космическата енергия!“ – казва великият учен.

Цялата статия можете да прочетете в новия брой 133 на списанието. Изтеглете броя с абонамент за 2,50 лв. на месец. ВИЖ ПОВЕЧЕ ТУК >>

Абонаментът за списанието помага за развитието на целия проект, като получавате в рамките на една година над 11 броя и достъп до уникално съдържание, което е достъпно само за тези от вас, които са се абонирали: научете повече тук.  

 

Автор: Вероника Павлова


Европейска нощ на учените 2022 г.: