Забравена средновековна църква е открита под паркинг в английския град Лестър

Автор
Неделин Бояджиев
richard-iii-take-2.jpg

 http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/richard-iii-take-2.jpgТърсенето на гроба на английския крал Ричард III се нажежи от археолози, които обявиха, че са разкрили местоположението на църквата, в която той е бил погребан през 1485 г. Разкопките започнали на 25 август тази година.

„Досегашните ни открития не оставят никакво съмнение, че сме открили мястото на францисканската църква в Лестър, което означава, че сме преминали през първото значимо препятствие на разследването.“, казва Ричард Бъкли, водещият археолог на обекта.

Бъкли и колегите му разкопавали паркинг в Лестър (в историческото графство Лестършър, на 50 км. източно от Бирмингам в Англия), в търсене на църквата „Greyfriars”, лобно място на крал Ричард III, който умира в битка по време на Войната на розите – гражданска война в Англия.

След смъртта му в битката на бойното поле край Босуърт, трупът на Ричард III е бил отнесен в Лестър и погребан в църквата „Greyfriars” в тамошния францискански манастир. Църквата била разрушена през 1538 година по заповед на Хенри VIII – син на Хенри Тюдор по време на английската реформация и скъсването с Рим и католическата църква. През XVII-XVIII век, по време на интензивното разширение на града, територията, която била собственост нае манастира била застроена. Сега на мястото, където се предполага, че е бил манастирът има паркинг. Мястото на гроба му, както и местоположението на самата църква, били засипани от пясъците на времето и загубени.

Днешните археолози я търсят под паркинга на сградата на общинския съвет на град Лестър. Екипът обявява, че още при първите два изкопа са били открити парчета от глазирани плочки от подовата настилка, средновековни керемиди и други строителни фрагменти, което предполага, че това е точното място на изгубената  църква. , за да намерите Greyfriars. Вече са разкрити 1/3 от стените на храма.


РЕКЛАМА:

***

„Размерът на стените, ориентацията на сградата, нейната позиция и присъствието на средновековни инкрустирани подови плочки и архитектурни фрагменти от прозорци почти сигурно доказват, че това е църквата на Greyfriars.“, казва още  Бъкли.

С напредването на разкопките са открити каменни плочи, за които се предполага, че са от градината на Робърт Херик, кмет на Лестър, който е построил къща и градина над църквата, където е бил погребан Ричард III. През 1711г. потомците на Херик продали имението. Градината била унищожена през 1870 г. и и на нейно място били построени общински сгради. Въпреки че все още не е уточнена датировката на тези каменни плочи, археолозите подозиратм че те са от времето на Робърт Херик. Запазена карта на гр. Лестър от XVIII век показва, че на това място по онова време е имало градина с пътеки, водещи към една централна точка.

Археолозите планират да продължат да разкопават обекта в търсене на олтара на църквата и мястото на хористите. Ако се намери и тялото на краля, то ще бъде препогребано в двора на катедралата в Лестър. Ако то не бъде  открито, археолозите ще трябва да се задоволят с това, че са открили средновековната църква, изгубена в продължение на четири века.  

„Със или без гроба и скелета на крал Ричард III, разследването е изключително възнаграждаващо и има значителен принос по отношение на разкриването на подробности от историята на средновековен Лестър“, завършва Бъкли.

Археолозите вярват, че са открили останките на крал Ричард III. Те са открили скелет на човек с видими рани, получени в битка, открили са острие от стрела между прешлените на горната част на гърба и изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза). Исторически източници твърдят, че царят е бил гърбав. Черепът на скелета е с травма, вероятно – получена в битка. 

Костите ще бъдат подложени на лабораторни анализи, включително – на ДНК тестове, които ще бъдат водени от генетика от Университета на Лестър Тури Кинг. Резултатите могат да бъдат сравнени с тези на пряк потомък на сестрата на Ричард, който бе разкрит от Джон Ашдаун-Хил, автор на книгата „Последните дни на Ричард III“.

Кой е бил крал Ричард III?

Ричард III е крал на Англия от 1483 до смъртта си през 1485 г. в битката при Босуърт. Произхожда от рода Йорк, потомък е на династията на Плантаженетите, на която е и последен представител.

Битката при Босуърт на 22 август 1485 г. е предпоследната битка от Войната на двете рози, гражданска война между династията Ланкастър и династията Йорк, която бушува в Англия през втората половина на XV век. Битката е спечелена от ланкастърите. Техният лидер, Хенри Тюдор, граф на Ричмънд, става първият английски монарх от Тюдоровата династия чрез своята победа и последвалата му женитба с йоркска принцеса. Неговият опонент, Ричард III, последният крал от Йоркската династия, е убит в битката.

Ричард Глостър е роден 2 октомври 1452 година. Той е единадесетото дете на херцог Ричард Йоркски и Сесил Невил. Провъзгласен е за трети херцог на Глостър след коронацията на брат му Едуард IV през 1461 г. Служи вярно на брат си в борбата между родовете Йорк и Ланкастър.

След смъртта на Едуард IV, Ричард узурпира трона от племенника си Едуард V. Привържениците му обявяват престолонаследието на Едуард за невалидно. Повод за това е твърдението, че сватбата на крал Едуард IV и Елизабет Уудвил е незаконна, поради което и синовете им нямат права върху короната. Едуард V и брат му Ричард са затворени в Тауър и по- късно биват убити там. Ричард Глостърски е коронясан за крал на 6 юли 1483 г. под името Ричард III.

Четири месеца след коронясването си Ричард е изправен пред бунта на бившия си помощник Хенри Стафорд, херцог на Бъкингам, който иска да качи на трона Хенри Тюдор, херцог на Ричмънд от името на рода Ланкастър. Въстанието е потушено, но Хенри Тюдор събита нови войски. В битката при Босуърт (22 август 1485 г.) кралят претърпява поражение и е убит. Той е последният английски владетел, намерил гибелта си в битка.

Босуъртското сражение слага края на Войната на розите. Хенри Тюдор се възкачва на трона под името Хенри VII. Англия се стабилизира след дългогодишните междуособни войни.

Крал Ричард III има мрачна слава, дължаща се в голяма степен на прочутата Шекспирова пиеса „Ричард III“, където е представен като аморално чудовище. Приписват му се убийствата на брат му Кларънс и племенниците му Едуард V и Ричард. През краткото си управление се проявил като добър администратор, законодател, държавник с усет за търговския потенциял на Англия. Покровителствал музиката и архитектурата. Ричард III имал син от брака си с Ан Невил, вдовица на Едуард (синът на Хенри VI) и извъбрачни син и дъщеря.

Уилям Шекспир драматизира битката при Босуърт в пиесата си „Ричард III“, в която тя е представена като дуел между Хенри Тюдор и Ричард III. Шекспир използва техния дуел, за да сложи кулминационен край на Войната на розите и я обрисува като „недвусмислен триумф на доброто над злото“. Шекспир преувеличава причината за неспокойната нощ на Ричард преди битката, като лансира версията, че кралят е бил преследван от призраците на всички онези, които е убил.

Ричард III е харизматична фигура, привличаща огромен интерес, отчасти защото той е толкова оклеветен в миналите векове, и отчасти, защото той заема важно място в английската история.

Можете да видите репортаж, посветен на работата на археолозите:


По материали от:

http://www.livescience.com/22930-lost-medieval-church-discovered-beneath-parking-lot.html

http://www.livescience.com/22656-archaeologists-search-richard-iii-grave.html

http://www.livescience.com/23009-richard-iii-grave-garden-discovered.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Richard_III_of_England

http://www.lifeslittlemysteries.com/2895-skeleton-of-king-richard-iii-strange-snapshots.html

http://www.livescience.com/23113-human-skeleton-king-richard-iii-grave.html

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: