Забраната за прием на имигранти в САЩ развълнува и учените

След като президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа радикалната изпълнителна заповед, която временно забранява достъпа на бежанци и посетители от седем държави, засегна отделни учени и международни изследвания.

Международното сътрудничество е здравата основа на съвременната наука, така че с подписването на заповедта, която забранява на бежанци и посетители от седем държави да влизат в САЩ, президентът Доналд Тръмп провокира силна реакция от общностите, които разчитат на отворени граници за провеждане на научни изследвания.

„Нашите граници са творение на човешките същества, но прахта, замърсяването, вятърът, топлината, океанските стихии и потоците – те не обръщат никакво внимание на международните граници. Тези неща имат огромно влияние върху нас и ние трябва да ги изследваме с глобална перспектива“, каза за The Washington Post президентът на Института “Карнеги” Матю Скот. „Всяко нарушение, особено напълно ненужно такова, на свободния поток на изключителни хора… е все едно да се простреляме в крака.“

Освен това, съобщава списание Nature, така наречената имиграционна забрана вече вреди на научната работа. Лука Фрешчи, италиански микробиолог генетик, описва как плановете му да проведе изследване в Харвард са поставени в режим на изчакване, откакто забраната спира съпругата му, която е от Иран, да се присъедини към него. Самира Самими, ирански глациолог, разказва пред Nature, че забраната може да ѝ попречи да си сътрудничи с колегите си в Ню Йорк. Кавех Данешвар, ирански молекулярен генетик от Харвард твърди, че не може да рискува да посети важна конференция в Канада, ако след това има опасност да не може да се завърне в САЩ.


РЕКЛАМА:

***

Часове след като забраната влезе в сила, Суха Абушамма, част от екипа на клиника “Кливланд” за първа година, е отклонена обратно към Саудитска Арабия, защото паспортът ѝ е от Судан, съобщават STAT News. Клиниката “Кливланд” излезе с изявление, което изразява ангажимента им към връщането на Абушамма обратно в САЩ.

Фармацевтичните компании са предимно мълчаливи, откакто забраната е приета, но някои изпълнителни директори се изказват по темата в Twitter, съобщават Fierce Pharma. “Противопоставям се на всяка политика, която поставя ограничения на възможността ни да привлечем най-добрите и различни таланти”, публикува в Twitter изпълнителният директор на Allergan Брент Саундърс.

“Ние сме една от многото компании, съставени в голям процент от служители имигранти, изключително талантливи и добре обучени” каза пред Fierce Pharma Базил Дахият, изпълнителен директор на Xencor. “Без имигранти ще спрем да функционираме, временно. Някои от тях не могат да напуснат държавата, защото се страхуват, че няма да могат да се върнат.”

Най-малко 70 университета вече са направили публични изявления, осъждайки забраната и последствията от нея върху академичните среди, според Асоциацията на публичните университети (Association for Public & Land-Grant Universities). “Университетите са дълбоко притеснени за новата политика на администрацията, която пречи на хора, които имат визи и зелени карти, да се завръщат в САЩ за 90 дни”, пише асоциацията. “Най-новите данни показват, че повече от 17 000 студенти от седемте страни, които засяга тази забрана, са учили в университети в САЩ през 2015-16 учебна година.”

Самуел Стенли Джуниър, президент на Университет “Стоуни-Брук” в Ню Йорк казва пред The New York Times, че е притеснен, че забраната би могла да “възпрепятства възможността ни да наемем завършили студенти.”

Суяма Райчодхури, професор в медицинското училище на Харвард, споделя това чувство. “Имиграцията в САЩ е изключително важна за науката”, казва тя за The New York Times. “Има други държави, които се конкурират с нас за това море от таланти, а отдръпването от него застрашава позициите ни.”

Превод: Йоанна Николова

Източник: The Scientist


Европейска нощ на учените 2022 г.: