За първи път в България – поставяне на уретрални стентове

hqdefault.jpg

 В България вече ще се поставят уретрални стентове, съобщава Фрамар.бг. Методът е революционно нов начин да се помогне на мъже с увеличена простата, рак на простатата или обструкция на пикочния мехур и е новаторски за България.

Подобно на известните стентове, които са широко приложими при сърдечно-съдови заболявания и се поставят в артериите, спасявайки живота на пациенти с риск от инсулт, инфаркт, аневризми, в България вече се поставят и уретрални стентове. Първата такава серия амбулаторни манипулации ще се извърши в столичната Хил клиник на 15.06.2013 от урологочния екип на клиниката под ръководството на специалисти от Allium. Най-често на процедурата се подлагат мъже с уголемена простата, която притиска уретрата и пациентите задържат урина. Състоянието освен дискомфорт създава опасност от хидронефроза на бъбрека. Стентът възстановява проходимостта на канала и създава условия за силна, непрекъсната струя, пълно изпразване на пикочния мехур и общо подобрение на процеса на уриниране. Уретралните стентове са временни медицински изделия, които се въвеждат в мъжката уретра и способстват за отваряне на оклудирания участък. Пациентите получават мигновено облекчаване и спонтанно уриниране.

Стентът представлява спираловидна еластична структура, покрита с кополимер. Покритието не позволява срастване с тъканта и се приема много добре от организма. Веднъж въведен в уретрата, стентът се освобождава и разширява. Опитният уролог предварително анализира индивидуалните особености на всеки случаи и подбира подходящата дължина на стента. Процедурата е безкръвна, безболезнена и осигурява облекчение и при пациенти с обструкции и запушвания, които са следствие на уголемена простата, стеснения на уретрата, склероза на мехурната шийка, некрози, карцином. Решението, което методът предлага, не е дефинитивно. Преимуществата на уретралните стентове е пълната биосъвместимост, практически моменталното отпадане на симптомите на затрудненото уриниране. 

Източник: http://www.framar.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***