За пръв път в историята повече жени раждат на 30 години, отколкото на 20

Чуй текста:

 

За пръв път в човешката история, американските жени през 30-те години от живота си раждат повече бебета, отколкото през 20-те, като средната възраст за първо дете е 28 години – това е голям двугодишен скок от 2014 година.

Това не просто ни припомня колко бързо може да се променя видът ни в отговор на обществените тенденции и натиск, но също и опровергава общоприетото мнение, според което по-късната бременност е по-рискована – въпреки увеличението на броя на по-възрастните майки, детската смъртност в САЩ остава непроменена.


РЕКЛАМА:

***

Новите цифри, публикувани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ, се основават на преглед на сертификатите за раждане и смърт в САЩ миналата година и от CDC очакват, че ще могат да публикуват пълен анализ до края на тази година.

Но още преди да бъде публикуван този анализ, ние бихме могли да разберем много от необработените данни, като това, че раждаемостта при жените между 30 и 34 години е 102,6 на 1 000, а при тези на възраст между 25 и 29 години е 101,9 на 1 000.

Това може да не звучи като голяма разлика, но само 12 месеца по-рано раждаемостта при жените между 30 и 34 е била 101,5 на 1 000, а на жените на възраст между 25 и 29 години – 104,3 раждания на 1 000.

Сега, когато 30-годишните са изпреварили 20-годишните, американските майки са нарушили тенденцията жените да раждат най-много в годините преди тридесетата.

Друга тенденция, която вероятно е помогнала за раждаемостта в полза на по-възрастните майки, е фактът, че бременността при тийнейджъри става все по-рядко срещана, като е спаднала наполовина между 2000 и 2014 година.

Както съобщава Katelyn Harrop за Attn: „През 2016 година имало по-малко от 25 раждания за всеки 100 000 тийнейджърки в САЩ. Това е сериозен спад, в сравнение с края на 90-те години, когато бременностите при тийнейджъри били 93 на 100 000 момичета“.

Ето още няколко прозрения от първоначалния отчет:

  1. Раждаемостта при жени над 34 години също се увеличила, като стойностите са 52,6 раждания за всеки 1 000 жени през 2016 година в сравнение с 51,8 раждания за 1 000 жени през 2015 година.
  2. Средната възраст за раждането на първо дете е приблизително 28 години, в сравнение с 2014 година, когато възрастта била 26,3 години.
  3. Раждаемостта при тийнейджърите продължава да спада през 2016 година.
  4. Смъртността на децата си останала със същите стойности.

Докато тези цифри важат само за американските жени, те се отразяват на нарастващата тенденция, която се отдалечава от табуто да имаш деца в по-зряла възраст.

Всяка жена без дете над 30 години е запозната с рисковете при отложената бременност, но изследванията показват, че ползите от това да имаш дете, когато си по-добре установен в живота могат всъщност да превъзхождат биологичните усложнения, които могат да се появят при отложена бременност.

Изследване, обхващащо 1,5 милиона мъже и жени в Швеция миналата година открило, че когато жените решават да отложат раждането на деца до по-късно през живота – дори към своята четиридесета годишнина – е по-вероятно да имат по-високи, физически по-здрави деца с по-добри оценки в училище и за които е по-вероятно да отидат в университет.

Причината е в това, че докато физическите рискове от това да имаш дете на по-голяма възраст са истински, жените на 30 е по-вероятно да са финансово стабилни и могат да предложат на децата си по-добро здравеопазване и опции за образование, отколкото жените на 20.

„Ползите, свързани с това да си роден от по-възрастна майка надвишават индивидуалните рискови фактори, които се появяват от това“, казва Mikko Myrskylä от Института „Макс Планк“ в Германия.

„Трябва да развием друга перспектива за напредналата възраст на майката. Предстоящите родители обикновено са запознати с рисковете, свързани с късната бременност, но те са по-малко запознати с позитивните ефекти.“

Това, което е наистина интересно, е колко бързо нещата могат да се променят за децата, родени от една и съща майка: проучване открило, че дете, родено, когато майка му е на 40, обикновено е много по-добре образовано, отколкото дете, чиято майка го е родила на 20 – по време на „плодовития си разцвет“.

„Тези 20 години са огромна разлика“, казва Myrskylä. „Дете, родено през 1990 година, например, е имало много по-голяма възможност да иде в колеж или университет, отколкото някой, роден 20 години по-рано.“

Въпреки че има плюсове и минуси винаги, независимо на колко години имаш деца, изглежда че жените – поне тези в САЩ – отлагат бременността си повече от когато и да било досега.

И ако промяната означава, че можем да се фокусираме върху това да направим света по-добро място за следващото поколение, значи е страхотен резултат за вида ни.

Превод: Никол Николова

Източник: Science Alert


Европейска нощ на учените 2022 г.: