Южният полюс, скован в най-студената зима, регистрирана досега

Ниските зимни температури на Антарктида са в контраст с тенденциите в останалия свят, който като цяло регистрира четвъртото си най-горещо лято.

Южният полюс току-що е преминал през най-студената си зима, откакто се правят измервания.
Между април и септември една от изследователските станции, разположена на високо плато в Антарктида, регистрира средна температура от минус 61 градуса по Целзий. Това е най-студената температура, регистрирана от началото на воденето на записи през 1957 г., и е с около 2,5°C по-ниска от най-новата средна стойност за 30 години, според The Washington Post.

Предишният рекорд за най-студена зима беше -60,6°C през 1976 г., пише журналистът Стефано Ди Батиста в Twitter. The Post научава за този запис чрез Батиста, но след това потвърждава информацията чрез Ричард Кулатер, изследовател от Глобалната служба за моделиране и асимилация на НАСА.

Хладната зима вероятно е причинена от силен полярен вихър в стратосферата, вторият слой на атмосферата на планетата от земната повърхност, според Post

„По принцип ветровете в полярната стратосфера са били по-силни от нормалните, което е свързано с изместването на струйното течение към полюса“, казва Ейми Бътлър, учен по атмосферни науки от NOAA, пред Post. „Това поддържа студения въздух блокиран над голяма част от Антарктида.“


РЕКЛАМА:

***

Нещо повече, дълбокият полярен вихър води и до по-голямо разрушаване на озоновия слой в стратосферата, което засилва още повече полярния вихър, според Post

Озонът е газ, съставен от три атома кислород, който се намира високо в атмосферата. Озонът предпазва земната повърхност от вредните ултравиолетови лъчи и изчерпването му може да разшири озоновата дупка над Антарктида.

Докато Антарктида регистрира най-студената известна средна зимна температура, спътниците са засекли отделни температури, които са далеч по-ниски – до -98°C, според Post.

Благодарение на ниските температури нивата на морския лед около Антарктида са били на петото си най-високо ниво от рекордните през август, съобщава още Post. Но ледът се стопи бързо през следващите няколко седмици и до края на септември морският лед се разрежда до някои от най-ниските нива, наблюдавани по това време на годината. Учените отбелязват, че климатът в Антарктида е склонен към бързи промени и че студената зима не смекчава сериозността на изменението на климата.

Студените зимни температури на Антарктида са в контраст с тенденциите в останалия свят, който като цяло регистрира четвъртото си най-горещо лято. Всъщност юли 2021 г. беше най-горещият месец, регистриран някога, съобщи преди това Live Science.

„Една студена зима е интересна, но не променя дългосрочната тенденция, която е към затопляне“, казва Ерик Стейг, професор по атмосферни науки във Вашингтонския университет, пред Post. В дългосрочен план Антарктида, подобно на останалия свят, се затопля и бързо губи морски лед.

Източници: Live Science, The Washington Post
Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: