Търсене
Close this search box.

Ярък изблик на гама лъчи може да се окаже най-мощната космическа експлозия, засичана някога

Ярък изблик на гама лъчи може да се окаже най-мощната космическа експлозия, засичана някога

Ярък изблик на гама лъчи може да се окаже най-мощната космическа експлозия, засичана някога

Ярък изблик на гама лъчи може да се окаже най-мощната космическа експлозия, засичана някога


Направи дарение на училище!***

 

Астрономите са забелязали рекорден гама-изблик – ярък взрив от високоенергийна светлина, който може да е най-мощната космическа експлозия, откривана някога.
Високоенергийното излъчване, известно като гама-избухване – най-мощният тип експлозия, наблюдавана в нашата вселена след Големия взрив – вероятно представлява момента, в който умираща звезда колабира в черна дупка, предизвиквайки огромна експлозия на свръхнова.

На 9 октомври лъч светлина, по-енергичен, от всички, които астрономите някога са виждали, премина покрай нашата планета, временно заслепявайки детекторите на няколко сателита на НАСА. В рамките на часове десетки телескопи по целия свят се насочиха към източника на експлозията, потвърждавайки, че това наистина е събитие за книгите. Невероятната експлозия, официално наречена GRB 221009A, е забелязана за първи път от рентгенови телескопи, включително космическия гама-лъчев телескоп Ферми на НАСА и обсерваторията Neil Gehrels Swift.
Наблюденията на последиците от космическата експлозия водят до няколко допълнителни засичания през следващите дни. Смята се, че GRB 221009A е по-ярко от другите високоенергични гама-избухвания с коефициент най-малко 10, казва Джилиан Растинеджад, докторант от Северозападния университет, чийто екип забелязва изблика на 14 октомври.

Открити са фотони от този взрив, който има повече енергия, отколкото Големият адронен колайдер на CERN произвежда. Докато ускорителя може да генерира енергия до 13 трилиона електронволта (TeV) – GRB 221009A произвежда фотони с енергия от най-малко 18 TeV, а вероятно дори по-висока.
GRB221009A е открит от множество сателити и е бил толкова ярък, че е задействал Swift (сателита на НАСА за откриване на гама лъчи) няколко пъти, докато  обикновено гама-изригванията го задействат само веднъж. Впоследствие бива измерено разстоянието и учените установяват, че взрива е извънгалактически, тоест става въпрос за изключително ярко гама-избухване. Това е моментът, когато нещата стават наистина вълнуващи.


Разбери повече за БГ Наука:

***

 

NASA Just Captured a Massive Explosion in Space That has Affected The Earth’s Atmosphere.

 

Разположен на 2,4 милиарда светлинни години от Земята по посока на съзвездието Стрелец, GRB 221009A се смята за резултат от масивна звезда, достигнала края на живота си и превръщаща се в свръхнова.
Такива излъчвания обикновено се свързват със звезден колапс –  процес, който възниква, когато масивна звезда изчерпи горивото си за ядрен синтез и вече не може да се поддържа срещу гравитационен колапс. Процесът предизвиква яростна космическа експлозия , наречена  супернова. Този катаклизъм оставя след себе си неутронна звезда – колабирало звездно ядро, което събира маса колкото слънцето в топка, не по-широка от един град, при което може да се стигне до образуване на черна дупка.
За момента обаче учените все още не са потвърдили произхода на GRB 221009A.

Въз основа на масивната освободена енергия и дългата продължителност на експлозията, се счита, че GRB221009A вероятно е била причинена от колапса на масивна звезда с до 30 пъти по-голяма маса от нашето Слънце. Доказателството за масивната звездна експлозия изисква откриването на супернова след засичането на гама-излъчването. В момента учените търсят тази супернова и използват обсерваторията Джемини, за да намерят първоначални доказателства. Те не са сигурни защо този конкретен взрив е толкова ярък и енергичен.

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 161 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.