Японският фестивал на снега и леда в град Саппоро

Японският фестивал на снега и леда в град Саппоро

http://www.student.chula.ac.th/~53407445/images/Japfest/snow.jpg
В най-студения месец от годината най-горещите билети в Япония, а може би и в целия свят, са за фестивала на снега в Саппоро, на северния остров Хоккайдо в Япония. Повече от два милиона души от цял свят го посещават. Хоккайдо се превръща в царство леда.
Град Саппоро е столица на префектура Хоккайдо и е разположен в югозападната част на японския остров Хоккайдо. Ежегодният фестивал на снега е най-известният зимен фестивал в Япония и привлича много хора от всички краища на света. Този фестивал е обикновено се провеждат в началото на февруари и е с продължителност около една седмица. Стотици скулптури от сняг и лед са изложени на няколко места в града, включително – в парка Одори, на площад Цудоме и по главните улиците в квартал Сусукино.
През нощта ледените произведения на изкуството са осветени, а гледките са невероятни! Строежът на сгради и статуи от сняг и лед започва в началото на януари. През тази седмица градските небостъргачи са обсадени от ледените скулптури, които изобразяват всичко: от древните японски храмове, самураи, ниджи и дракони до съвременни спортисти, красиви девойки, политически дейци, динозаври и животни. 
На площад Цудоме посетителите могат да се насладят на зимна приказка за деца от всички възрасти. Там има дори  ледени лабиринти и пързалки.

Настоящият снежен фестивал е потомък на много по-малкия фестивал от 1950 г., състоял се благодарение на усилията на група гимназисти от Саппоро, които построили шест статуи от  сняг в парка Одори и толкова силно впечатлило посетителите на парка, че традицията продължава до днес.

През 1972 г., по време на зимните олимпийски игри в Саппоро, фестивалът на снега получил международно признание.

Снежният Фестивал е резултат от усилията на граждански групи от японци и чужденци. 
Хотелските резервации за снежния фестивал трябва да бъдат направени най-малко шест месеца предварително.


РЕКЛАМА:

***

Хубав хотел в близост до фестивала на снега е четиризвездният Korakuen Hotel Sapporo.
Много туристически агенции предлагат турове за посещение на Sapporo Snow Festival, като в офертите се включват транспорта и настаняването. Не пропускайте да пробвате японската кухня и японските бири! 

Много е студено в Сапоро през февруари, така че е добре да сте екипирани с топли и противоветрови дрехи.
През 2011 г. фестивалът ще се проведе, за 61-ви пореден път, в периода 06-11 февруари.
Единствените конкуренти на фестивала на снега и леда в Саппоро са градовете Квебек и Харбин, където съшо се провеждат подобни фестивали.

Неделин Бояджиев
По материали от:
http://www.chinatownconnection.com/
http://gojapan.about.com/
http://www.examiner.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: