Японски вирусолог загуби работата заради манипулирани изображения

Японски вирусолог загуби работата си и няколко научни издания му наложиха 10-годишна забрана за публикуване на статии в тях заради това, че е прилагал манипулирани изображения към свои по-ранни статии


Няколко публикации на японски вирусолог са били отхвърлени от медиите поради проблеми с изображенията към тях. Вирусологът е бил освободен и от поста си в Университета на Рюкю в Нишихара, на японския остров Окинава (http://www.u-ryukyu.ac.jp/en/). Ученият – Наоки Мори – твърди пред ScienceInsider, че възможно дублиране и някакви неточности са били ограничени до някои от илюстрациите в неговите документи. Но той твърди, че експерименталните му данни са напълно точни. Той се опитва да се върне на работа чрез правна медиация.

Първоначално той е оплют на 24.12.2010 г. в Retraction Watch (http://retractionwatch.wordpress.com/) заради свое изображение, което е манипулирано,  на 24 декември относно предполагаеми Скъсяване Watch. В блога е цитиран Ферок Фанг – редактор на „Infection and Immunity” (http://iai.asm.org/) за това как от Университета на Рюкю го уведомяват за проблеми с изображения в редица документи в дневника на Наоки  Мори. Провокиран от въпросите, поставени от друг вестник, университетът е провел вътрешно разследване на работата на Mори и неговия екип.  

Американското общество за микробиология (ASM), издател на „Infection and immunity”, в момента разполага с пет документа от Мори и негови съавтори, предаени му от цитираните по-горе издания.  На Мори е забранено да публикува свои трудове в списанията, издавани от  ASM през следващите 10 години.

През месец юни 2010 г. Мори и съавтори предали две статии на сп. Blood Journal (http://bloodjournal.hematologylibrary.org/). Мори поема пълната отговорност за неуместно дублиране и манипулиране на част от данните без знанието или съучастието на всички съавтори. Мори и една от съавторките му – Марико Томита, с която той е работил заедно повече от 5 години, се отмятат от написаното в статия от началото на 2006 г., публикувана в сп. „Retrovirology” (http://www.retrovirology.com/). Това дискредитира и Университета на Ryukyus. Самата статия е била цитирана 17 пъти, според Thomson Scientific Web of Knowledge (http://wokinfo.com/).

В имейл до ScienceInsider, М. Томита пише, че оттеглената информация е била публикувана от Наоки Мори, но – без тя да е давала съгласието си за това . Той го бил направил на своя отговорност.  Обвинява го, че се е опитал да създаде научна автобиография с помощта на изфабрикувани доказателства.


РЕКЛАМА:

***

В интервю по телефона и в няколко електронни писма до ScienceInsider Мори е заявил, че е използвал повторно изображения на вирусен протеин поради… немарливост и разсеяност, но  никога не е имал намерение да заблуждава когото и да било относно резултатите от своите изследвания, манипулирайки ги. Добавя и, че научното заключение от доклада е достоверно, въпреки, че приложените изображения създават впечатлението за манипулация на крайните резултати. Извинява се на своите читатели.

От Университета на Рюкю заявяват, че анкетната комисия е повдигнала въпроси относно около 38 статии на Н. Мори в 17 списания и, че те са знаели, че той е изтеглил или се е опитал да изтегли 19 от тях. Той не е информирал ръководството на университета относно  състоянието на останалите свои публикации.

Няколко издания са съгласни да публикуват статиите на Наоки Мори, ако той коригира приложените изображения.  Той се надява да се върне на работа в университета, да възобнови изследванията си и да възстанови своята репутация.

 Неделин Бояджиев, по материали от:
http://news.sciencemag.org/
http://retractionwatch.wordpress.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: