Японски учени записаха „песента“ на земетресението от 11 март в Япония

 

http://az-moga.com/wp-content/uploads/2011/03/Japan_map.jpg
Две японски обсерватории, наблюдаващи морското дъно, са записали тътнещия „химн“ на опустошителния трус от 11 март 2011 г. и „музиката” на два от по-силните вторични трусове.
Звуците, които са се чували по време на труса от 11 март и на двата вторични труса, са били записани с хидрофоните на обсерваториите в градовете Хацушима и Куширо, разположени на десетки километри от еципентъра.
С хидрофоните се изследвали звуците, издавани от китовете и делфините, но с тях били засечени и звуците, идващи от дълбините на планетата.
В необработен вариант „песента“ на земетресението е била съставена от инфразвуци, които са прекалено ниски и по тази причина не могат да бъдат доловени от човеешкото ухо.
Японските специалисти обаче са увеличили скоростта на разчитане на звуковите вълни 16 пъти. Така звукът е станал по-пронизителен и резултатът бил поразяващ.
„Песента“ на труса от 11 март представлява зловещо бучене, наподобяващо далечния тътен на гръмотевична буря. Става дума за мощен звук, който се е разпространявал във водата със скорост от 1500 метра в секунда, тоест  – 5 пъти по-бързо, отколкото би се разпространил във въздуха, като загубата на мощността при този процес е била минимална.
В сайта на френския вестник е качен и аудиозапис, чрез който читателите могат чуят „песента“ на катастрофалното земетресение от 11 март, което бе с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер.
За да чуете звуците от земетресението, трябва да кликнете с мишката си на високоговорителите върху картата.

Неделин Бояджиев

По материали от:

http://www.lefigaro.fr/sciences/2011/04/11/01008-20110411ARTFIG00580-le-chant-du-seisme-japonais.php


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: