Япония създаде ново лечение на хъркането и сънната апнея

Автор
Неделин Бояджиев

 Япония създаде ново лечение на хъркането и сънната апнея  роботизирана възглавница във формата на полярна мечка

 

http://www.nauka.bg/sites/default/files/field/image/article-0-0ECFB90100000578-150_468x242.jpgКогато дишаме през носа, въздушният поток минава над мекото небце, което приляга плътно към корена на езика. Въздушната струя навлиза без излишно завихряне в ларинкса. При дишане с отворена уста, въздушната струя първоначално се завихря в зоната на фаринкса, което при стеснени въздухоносни пътища и при отпусната мускулатура е съпроводено с вибрация на меките тъкани и акустично се възприема като хъркане. Колкото по-стеснен е пътят на въздушния поток, толкова по-силно е хъркането. Хъркането не е повод за насмешки и шеги, а е повод за сериозно притеснение и за консултация със специалист.

 При около 30-40% от мъжете, особено – с напредването на годините, хъркането се превръща в „еженощно“ явление. Най-често проблемът се изчерпва само с неприятния звук, като потърпевши са околните – хъркащите обичайно не знаят за проблема и дори го отричат. Между 30-35 год. хъркат 20% от мъжете и 5% от жените. Над 60-годишна възраст съотношението е 60% от мъжете спрямо 30% от жените. Около 10% от семейните двойки посочват хъркането като проблем в съвместното съжителство. Затова хъркането може да се определи като антисоциален акт. Хъркащият и този, който спи в близост до него, всяка нощ губят около 1-2 часа пълноценен сън, т.е. около 7-14 часа седмично. Според статистически данни, годишно 38 000 души умират от проблеми, свързани с хъркане и прекъсване на дишането по време на сън. Самото заболяване е често разпространено и несъмнено – опасно.

 При малък процент от хората (вероятно около 3-5%), състоянието е симптом на по-сериозно заболяване – синдром на обструктивната сънна апнея (СОСА). Основен признак на заболяването е поредица спирания на дишането за около 10 секунди и повече, като тези моменти могат да се повторят до десет пъти за един час. Това нарушава достъпа на кислород в кръвта и рязко се увеличава съдържанието на въглероден диоксид, чието натрупване води до дразнене на дихателния център, разбуждане на спящия, волево поемане на въздух и повторно заспиване. Тази дихателна пауза води до частично събуждане на болния, повишаване тонуса на дихателната мускулатура и отваряне на пътищата, съпроводено със силно изхъркване, което силно тревожи партньора. Следва ново заспиване, нова дихателна пауза, ново частично събуждане и прочее – десетки пъти за една нощ. Меките тъкани на глътката не просто вибрират, а колабират напълно като предотвратяват достъпа на въздух. В най-сложните ситуации за една нощ може да се случат няколкостотин краткотрайни затруднения на дишането, а общата им продължителност може да достигне до няколко часа. По този начин, причините, предизвикващи хъркането, са едновременно и виновници за хронична кислородна недостатъчност. На сутринта пациентът става от леглото недоспал, с главоболие, уморен, а през деня се оплаква от сънливост, тъй като не е получил нужната доза сън. Тежките форми на СОСА съществено увеличават риска от развитие на артериална хипертония, загуба на либидо, импотентност, нарушения в сърдечния ритъм, инфаркт на миокарда, диабет, инсулт и, макар и рядко, могат да доведат и до внезапна смърт по време на сън.


РЕКЛАМА:

***

 Лекарите препоръчват намаляване на теглото и избягване на злоупотребата с тютюнопушене, алкохол и сънотворни лекарства.

 Много хора, чийто партньор хърка, са готови да опитат всичко, което може да прекрати това мъчение – акупресура, акупунктура, ленти и пластини за нос, капки за нос, инхалатори, спрейове, лекарства, стоматологични приспособления (мандибуларни шини), хирургична намеса (вадене на сливиците и много други процедури), упражнения за поддържане на мускулния тонус на горните дихателни пътища и дори – пижами с пришита топка за тенис на гърба. Днес са известни над 300 метода за справяне с хъркането. Но голяма част от тях не са достатъчно ефективни или са само временни.

 Естествено, японците не могат да приемат толкова нискотехнологични решения на проблема. И не спират да ни учудват със своите иноватиени решения.

 Изразът „мечешка услуга” придобива ново значение. Кажете: „Здрасти!” на Jukusuikun! Изследователи от лаборатория „Кабе” към университета „Уаседа“ са изобретили робот във формата на бяла мечка, който обръща главата на спящия, за да се отворят въздушните му пътища. Мечката, наречена Джукусуй-кун, се използва като възглавница и има вграден сензор. Когато долови хъркане, тя повдига лапата си и внимателно избутва главата на спящия настрани. Така мечката е в състояние дори да гарантира на страдащите от сънна апнея поза, която ги избавя от хъркането.

 Полярната мечка – възглавница Джукусуй-кун (което буквално означава „дълбок сън“) е била представена на международното изложение на роботи в Япония. Като допълнение към възглавницата, втора малка мечка във формата на ръкавица следи пулса и нивото на кислорода в кръвта на спящия. Когато Джукусуй-кун „чуе“ хъркане и засече понижаване на нивото на кислорода в кръвта на спящия човек, в действие влиза мечата лапа, която първо гали лицето на заспалия с мека четка, прикрепена към лапата й, а ако това не даде ефект, побутва и обръща настрани главата му. Специални сензори са вградени и в чаршафите, без обаче да са използвани кабели, които биха нарушили спокойния сън на този, който спи.

 За съжаление, все още възглавницата-мечка не може да се намери на пазара. Но, ако партньорът ви в леглото хърка, имитирайте мечката-робот и побутнете леко главата му настрани.

 Учените от лаборатория „Кабе” разработват и други симпатични приспособления, например – комуникатор във формата на панда, който ще се използва като вид антидепресивна психотерапия. Пандата се казва Токко-чан.

 

 По материали от:

 http://www.techi.com/2011/11/japans-cure-for-snoring-and-sleep-apnea-a-robotic-bear-pillow/

 http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2061846/Japan-finds-unique-cure-snoring-A-robotic-bear-turns-you-sleep.html

 http://www.digitaltrends.com/cool-tech/japanese-robotic-bear-could-help-prevent-snoring/

 http://en.wikipedia.org/wiki/Snoring/

 http://en.wikipedia.org/wiki/Sleep_apnea/

 

Видео клипове:

 http://www.youtube.com/watch?v=DqF24ruXCOY

 http://www.youtube.com/watch?v=Kpbo0000O08

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: