Ядрена зима може да застраши човечеството

Ако САЩ и Русия обявят ядрена война помежду си, последиците ще бъдат необратими.

Ако започне активна ядрена война, в по-голямата част от северното полукълбо температурата ще падне под нулата през лятото, а над 90% от посевите ще бъдат изгубени, според изследване на Университета Рутгерс в Ню Брънсуик. Всъщност точно гладът ще заплаши почти всички 7,7 млрд. жители на Земята, казва съавторът Алън Робок, професор от отдела за проучвания на атмосферата в същия университет.

„Проучването е публикувано в Journal of Geophysical Research-Atmospheres и подкрепя договора за забрана на ядрените оръжия предложен от ООН преди 2 години“, допълва Робок. Досега 25 страни са подписали, като САЩ ще подпише, когато броят им надмине 50.


РЕКЛАМА:

***

Водещият автор, Джошуа Купе, докторант на Рутгерс, и други учени използвали модерни климатични модели, за да симулират последиците от открита ядрена война между двете световни сили. Подобно нещо би изпратило над 150 млн. тона черен дим от пожарите в градовете и индустриалните зони в ниската и средната част на атмосферата, където може да се задържи за месеци и дори години и да попречи на слънчевата светлина да достига до земната повърхност. Учените използват и нов климатичен симулатор, предоставен от Националния център за изследване на атмосферата с много по-висока резолюция и подобрени симулации в сравнение с модела на НАСА, използван в проект воден от Робок преди 12 години.

Новият модел представя Земята с много повече локации и включва симулации с нарастване на броя димни частици и разрушаването на озоновия слой от загряването на атмосферата. И двата примера са идентични и показват един и същи завършек на подобна война.

Това означава, че имаме ясна представа какво би се случило с климата, и сме убедени че това би довело до катастрофални събития и ядрена зима.

Ядрена зима се нарича хипотетично глобално състояние на климата на Земята, в резултат на широкомащабна ядрена война, при която се очаква температурата на планетата рязко да спадне до арктическа.

Тази война може да настъпи като инцидент, в резултат на хакерска атака, сриване на сървъри или на всемогъщ световен лидер, който не мисли за последствията. Единственият безопасен вариант, който може да се предприеме, е да се унищожат всички ядрени оръжия, казва Робок, който работи в Училището за биологични науки и опазване на околната среда.

 

Превод: Кристин Пейчева

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: