Възрастен неандерталец оцелял с малко помощ от приятели

Credit: Erik Trinkaus
Credit: Erik Trinkaus

Черепът на неандерталец, известен като Шанидар 1, показва признаци на удар на главата, получен в ранна възраст.

Възрастен неандерталец, живял преди 50 000 години и е претърпял множество наранявания и други дегенерации, става глух и трябва да разчита на помощта на другите, за да избегне хищниците и да оцелее до 40-те си години, показва нов анализ публикуван на 20 октомври в PLoS One.

„Повече от всичко – загубата на предмишницата, лошото накуцване и другите наранявания – неговата глухота щеше да го направи лесна плячка за хищниците и заради това той e станал зависим от другите членове на социалната група, за да оцелее“, казва Ерик Тринкаус (Erik Trinkaus), съавтор и професор по антропология от Вашингтонския университет в Сейнт Луис.

Останките на известния като Шанидар 1 били открити през 1957г. по време на разкопки в пещерата Шанидар в Иракски Кюрдистан от Ралф Солеки (Ralph Solecki), американски археолог и почетен професор в Колумбийския университет.

При предишни изследвания на Шанидар 1 са отбелязани многобройните наранявания на черепа и другите останки от скелета. Той е претърпял сериозен удар отстрани на лицето, фрактури и евентуално ампутация на дясната ръка в областта на лакътя, наранявания на десния крак, както и систематично дегенеративно състояние.


РЕКЛАМА:

***

В нов анализ на останките, Тринкаус и Себастиан Вилоте (Sébastien Villotte) от Френския национален център за научни изследвания потвърждават, че костни израстъци в ушните канали на Шанидар 1 са довели до силна загуба на слуха. В допълнение към другите му инвалидизации, това сетивно лишение би го направило силно уязвим в рамките на Плейстоцена.

Както отбелязва съавтора, оцеляването като ловец-събирач в Плейстоцена представя множество предизвикателства и всички тези затруднения биха били значително изразени при индивид със сетивни увреждания. Подобно на други неандерталци, за които е установено, че са оцелели с различни наранявания и ограничено използване на ръката, Шанидар 1 най-вероятно е изисквал значителна социална подкрепа за достигане на старост.

„Слабостите на Шанидар 1, и най-вече загубата на слуха, са засилили човечността в тези зли, архаични хора, неандерталците“, казва професор Тринкаус.

Превод: Гергана Колева

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: