Взаимовръзка между консумацията на безалкохолни напитки и смъртността установена в 10 европейски държави

Ново проучване на учени от Международната агенция за ракови изследвания (IARC) е посветено на връзката между подсладените със захар или с изкуствени подсладители безалкохолни напитки и последващата обща и специфична смъртност.

Проучването обхваща данни от над 450 000 души, предоставени от Европейското изследване на рака и храненето (EPIC), които са били проследени за период повече от 16 години. В сравнение с участниците в проучването, които са изпивали по една чаша месечно безалкохолно подсладено със захар или с изкуствени подсладители, тези участници, които са употребявали по две или повече чаши от тези напитки дневно, са били изложени на по-висока смътност.

Проучването установява освен това, че консумацията на две или повече чаши изкуствено подсладени напитки на ден е свързана със смъртни случаи поради нарушаване на кръвообращението, докато консумацията на две и повече чаши безалкохолни подсладени със захар има връзка със смъртни случаи от храносмилателни заболявания.

Международната агенция за ракови изследвания (IARC) е част от Световната здравна организация. Нейната мисия е да провежда и координира изследвания за причините за рака при хората и механизмите на канцерогенезата, както и да разработва научни стратегии за борба с тези заболявания. Агенцията участва както в епидемиологични, така и в лабораторни изследвания, и разпространява научна информация чрез публикации, срещи, курсове и стипендии.

 


РЕКЛАМА:

***

Превод: Елена Страхилова

Източник: Science Daily


Европейска нощ на учените 2022 г.: