Всички синеоки хора имат един общ прародител

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

 

Ново изследване показва, че хората със сини очи имат един общ прародител. Екип от университета в Копенхаген (Дания) е проследил генетична мутация, която се е случила преди между 6 000 и 10 000 години назад и е причината за цвета на очите на всички синеоки хора, които живеят днес на планетата.

Каква е генетичната мутация

„Първоначално всички сме имали кафяви очи“, обяснява професор Ханс Айберг от катедрата по клетъчна и молекулярна медицина на университета в Копенхаген. „Но генетична мутация, засягаща гена OCA2 в нашите хромозоми, е довела до създаването на „превключвател“, който буквално „изключва“ способността за формиране на кафяви очи.“
Генът OCA2 кодира така наречения P протеин, който участва в производството на меланин – пигментът, който придава цвят на косата, очите и кожата ни. „Превключвателят“, който се намира в гена, съседен на OCA2, обаче не изключва гена изцяло, а по-скоро ограничава действието му до намаляване на производството на меланин в ириса – ефективно „разреждане“ на кафявите очи до синьо. Следователно ефектът на превключвателя върху OCA2 е много специфичен. Ако генът OCA2 беше напълно унищожен или изключен, човешките същества биха били без меланин в косата, очите или цвета на кожата си – състояние, известно като албинизъм.


РЕКЛАМА:

***

Ограничена генетична вариация

Различията в цвета на очите от кафяви до зелени могат да се обяснят с количеството меланин в ириса, но хората със сини очи имат само малка степен на вариация в това количество.
„От това можем да заключим, че всички синеоки индивиди са свързани с един и същ прародител“, казва професор Айберг. „Всички те са наследили един и същ превключвател на точно същото място в тяхната ДНК. Хората с кафяви очи, за разлика от тях, имат значителни индивидуални вариации в областта на тяхната ДНК, която контролира производството на меланин.

Професор Айберг и неговият екип изследват митохондриалната ДНК и сравняват цвета на очите на хора със сини очи в страни като Йордания, Дания и Турция. Неговите открития са най-новите от десетилетие на генетични изследвания, които започнаха през 1996 г., когато професор Айберг за първи път установи, че генът OCA2 е отговорен за цвета на очите.

Природата размесва нашите гени

Мутацията от кафяви очи към синьо не представлява нито положителна, нито отрицателна мутация. Това е една от няколкото мутации като цвят на косата, плешивост, лунички и бенки, която нито увеличава, нито намалява шансовете на човека за оцеляване. Както казва професор Айберг, „това просто показва, че природата непрекъснато разбърква човешкия геном, създавайки генетичен коктейл от човешки хромозоми и изпробвайки различни промени, докато го прави.“

Превод: Радослав Тодоров
Източник: ScienceDaily