Търсене
Close this search box.

Всеки четвърти жител на Флинт, Мичиган диагностициран с ПТСР заради водната криза

Всеки четвърти жител на Флинт, Мичиган диагностициран с ПТСР заради водната криза

Всеки четвърти жител на Флинт, Мичиган диагностициран с ПТСР заради водната криза

Всеки четвърти жител на Флинт, Мичиган диагностициран с ПТСР заради водната криза


Направи дарение на училище!***

 

Въпреки че САЩ е богата страна, тя също има проблем с намирането на чиста вода. Жители на Джаксън, Мисисипи подават колективна жалба заради 150 000 души в столицата, останали без питейна вода. Водната криза стартира през Август след огромно наводнение, но е резултат от неглижиране на градската инфраструктура. Освен това страхът от пожар в Jacob Riis Houses в Ню Йорк алармира хората за проблема с водната инфраструктура.

Най-големите оплаквания са получени от Флинт, Мичиган. На 25 април 2014 правителството взема решение да си набавя вода от реката Флинт. Тогава водата не е добре пречиствана, за да не попадат олово и други опасни елементи в питейната вода. Жителите консумират вода с високи нива на бактериално и химично замърсяване, включително с олово (което е невротоксин). Ново проучване, публикувано в JAMA Network Open, показва, че замърсяването се е отразило на психичното здраве на консуматорите. Данните за публикацията са от най-голямото проучване на общността на града Флинт. Пет години след началото на водната криза 1 от 5 възрастни (около 13 600 души) проявява симптоми на клинична депресия, а 1 от 4 – на посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

„Резултатът от катастрофата с околната среда дава отражение в психичното здраве на жителите на местността“ – твърди Арон Рубен, възпитаник на Duke University и ръководител на изследването. Водата в местността е обявена за пречистена от олово чак на 24 януари 2017г, но жителите са предупредени, че за да бъде абсолютно чиста ще бъде нужна поне още една година. Десетки хиляди деца и възрастни имат високи нива на олово в кръвта, които могат да доведат до умствен дефицит, психични проблеми и други.


Разбери повече за БГ Наука:

***

„Знаем, че големите естествени и създадени от човека бедствия могат да предизвикат или изострят състояния като депресия и ПТСР“ – обяснява Дийн Калпатрик, професор по психиатрия в Медицинския университет в Южна Каролина и един от авторите на скорошното изследване. Калпатрик отбелязва, че съществуват доказателства за множеството психични разстройства в общността през първите години от кризата. „Това, което не знаехме досега, е колко точно от населението на Флинт проявява симптоми на психични разстройства пет години след началото на водната криза“. Миналогодишните нива на депресия и ПТСР са нормални, докато тази година те са между 3 и 5 пъти по-големи от средното за страната. Това се дължи както на социални фактори като ниски доходи и бедност, така и на изострянето на тези проблеми в резултат на кризата.

„Голяма част от анкетираните споделят, че никога не са им предлагани психично-здравни услуги въпреки ясните индикации, че кризата е травмираща. След като тръбите са подменени идва време за втората фаза на възстановяване от бедствието, в която трябва да се фокусираме върху предоставянето на възможности за лекуване на психологическите рани“ – казва Рубен. Резултатите от изследването доказват, че трябва да се предприеме лечение за жителите в местността. „Съществува очевидна неудовлетворена нужда. Почти 100% от анкетираните посочват, че са променили поведението си и са преустановили консумацията на замърсена вода и повечето все още се притесняват, че водата може да навреди на здравето им“.

Този проблем не е само в град Флинт, а се е превърнал в проблем на национално ниво. Едно от отличаващите се лица в тази криза е Мари Копени (Мис Флинт), която само на осем написва писмо до президента Барак Обама, за да привлече внимание към водната криза. Президентът отговаря, че писма като нейното „го карат да бъде оптимист относно бъдещето“ и посещава града през 2016 г. Сега 15-годишната Копени продължава да търси правосъдие и е създала платформа за набиране на средства за жителите на Джаксън.

 

Превод: Йоанна Стефанова

Източник: https://www.popsci.com/environment/ptsd-flint-michigan-water-crisis/

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.