Времето, а не материалните придобивки, ни прави щастливи

Проучване показва, че използването на парите като средство за пестене на време, е пряко свързано с  това колко сме щастливи.

Учени провели експеримент, в който участниците трябвало да похарчат определена сума пари. Резултатът – хората, дали 30 паунда на някого, за да свърши домакинската им работа вместо тях (и респективно имали повече свободно време), се чувствали по-щастливи, отколкото онези, които похарчили парите, за да си купят нещо материално.

Психолози твърдят, че когато човек е стресиран поради липсата на свободно време, той се чувства добре все по-рядко и е предразположен към безсъние и тревожност. Но те казват още, че въпреки това дори хората с големи финансови възможности предпочитат сами да свършат нещата, които не им допадат, вместо да платят на някого, за да ги направи вместо тях.

“След серия от проучвания установихме, че хората, които използват парите, за да си купят повече свободно време, са по-щастливи и доволни от начина си на живот”, казва професор по психология в Университета на Британска Колумбия, Канада.

Удовлетворение от живота


РЕКЛАМА:

***

Увеличаването на доходите в много страни доведе до един нов феномен. От Германия, през Русия, до САЩ хората страдат от недостиг на време – фактът, че то не е неограничено, предизвиква стрес.

Психолози от САЩ, Канада и Холандия се наемат да проверят дали наистина похарчените пари са еквивалентни на щастие, когато са дадени в замяна на повече свободно време.

Повече от 6 000 възрастни от САЩ, Канада, Дания и Холандия, включително 800 милионера, са взели участие в анкета относно това колко пари дават, за да си „купят” време.

Резултатите от проучването сочат, че хората, които си плащат, за да имат повече свободно време всеки месец, са по-малко от една трета, но са по-доволни от стандарта си на живот в сравнение с останалите.

Следващата стъпка от проучването е един експеримент, проведен с участието на 60 работещи мъже и жени във Ванкувър, Канада.

Един уикенд учените помолили участниците да похарчат 30 паунда, което се равнява на 40 долара, за услуга, която ще им спести време. Участниците се възползвали от неща като доставка на храна направо на работното място и наемане на чистачка. Някои дори платили на съседските деца, за да изпълнят някои от задълженията им в домакинството вместо тях.

Следващия уикенд същите участници били помолени да купят материални стоки като вино, дрехи и книги.

Проучването показва, че в сравнение с купуването на предмети, спестеното време прави хората много по-щастливи, защото намалява стреса.

„Втора работа”

“Парите реално могат да купуват време. При това доста ефективно”, казва професор Дън, работил съвместно с колеги в университети като Харвард и Маастрихт.

“Така че изводът от това проучване, който искам да споделя с хората, е, че е добре да се замислят дали има нещо, което мразят да правят и което ги изпълва с негативни чувства. И ако могат да платят на някого, за да направи това нещо вместо тях, ще бъде чудесно. Пари, похарчени по този начин, са добре похарчени пари. Науката потвърждава.”

Психолозите твърдят още, че това проучване може да помогне на онези, които се чувстват сякаш работят на две места едновременно, защото когато се приберат от работа, ги чакат още куп домашни задължения.

А предишни изследвания показват, че хората, за които времето е по-голям приоритет от парите, са по-щастливи от онези, за които парите са по-важни от времето.

 

Превод: Надежда Калоферова

Източник: BBC


Европейска нощ на учените 2022 г.: