Вредно ли е даряването на кръв за имунната система? Краткият отговор е: Не.

Над 9 милиона души даряват кръв всяка година в САЩ. Това спасява живота на много други и няма доказани вредни ефекти върху дарителя.

Изследвания върху тези добри хора, проведени през 80-те години, показват временни спадове при определени имунни компоненти, като циркулиращ серумен белтък и антитела. Но науката никога не е доказвала дълготраен ефект.

„Кръвта се възстановява за няколко седмици” – казва Gustaf Edgren, хематолог от Karolinska University Hospital в Швеция. „Ако тялото има нужда от повече антитела в кръвта си, то ще ги произведе изключително бързо.” Edgren, който е изследвал близо 2 милиона кръвни донора, е установил, че за тях не е по-характерно да развият рак или да починат преждевременно, в сравнение с хората, които не даряват кръв.

Много донори дори вярват, че даряването на кръв ги прави по-здрави – разбиране, което вероятно е останало в наследство от практиката да се пуска кръв на болния, с цел лечение.


РЕКЛАМА:

***

Въпреки че тази практика е отпаднала преди един век, от 80-те години насам се наблюдава завръщането ѝ, поради набиращата популярност хипотеза, че твърде много желязо в организма може да повиши риска от рак или сърдечно-съдови заболявания.
Поддръжниците на тази идея прилагат като доказателство това, че жените по-рядко страдат от рак и сърдечни болести – поне до настъпване на менопаузата – заради месечния си цикъл, който понижава нивата на желязо и така им предоставя естествена защита.

Въпреки всичко, няма достоверни доказателства, че даряването на кръв подобрява здравето, въпреки че много донори продължават да вярват в това. Но то е добре дошло. „Мисълта, че сме здрави в голяма степен допринася за това наистина да бъдем здрави” – казва Edgren. „Значи е добро нещо.”

Източник: http://www.popsci.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: