Търсене
Close this search box.

Връзка между кафето и либидото – митове и истини

Връзка между кафето и либидото – митове и истини

Връзка между кафето и либидото – митове и истини

Връзка между кафето и либидото – митове и истини


Направи дарение на училище!***

Любимата напитка на някои хора, мнозина от които не могат без нея сутрин, често е дискутирана и като потенциален афродизиак. Каква е истината? Как може да повлияе кафето на добрия секс? И дали някои от продаваните в секс шоп Passion.bg стоки съдържат кофеин?

Истина: Кофеинът увеличава притока на кръв към гениталиите.

Точно това се случва, когато пиете кафе. Фактът, че кофеинът има значително въздействие върху притока на кръв към половите органи и при двата пола, обуславя повишената сексуална възбуда. Тласъкът на кръвообращението увеличава количеството кислород и хранителни вещества, достигащи до областта на гениталиите, създавайки по-осезаема чувствителност и желание за интимност.

Истина: Кафето може да помогне за облекчаване на еректилната дисфункция.

Мит: Кафето я лекува. 

Съгласно резултати от проучвания през последните години, мъжете, които пият две или три чаши кафе дневно, съобщават за по-стабилни ерекции в сравнение с онези, които консумират по-малко или никакъв кофеин. Важно е да отбележим, че това вещество се съдържа в редица продукти като черен и зелен чай, какао, някои енергийни и безалкохолни напитки. 

Именно поради страхотните си ободряващи свойства кофеинът влиза в състава на хранителни добавки, медикаменти, дори козметика и парфюми, но сам по себе си не е лекарство. В допълнение, той стимулира производството на допамин в мозъка – хормон, допринасящ за чувството на удоволствие, включително и сексуалното. 

Истина: Въздействието на кофеина варира при различни хора.

Индивидуалните реакции на организма към кофеин варират значително – при някои хора може да се окаже, че изпитват рязко повишаване на либидото след консумация на кафе, докато други не усещат какъвто и да е ефект. Метаболизмът на тялото, стресът и режимът на хранене също играят важна роля в това как системите ни се влияят от подобни „стимуланти“.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Истина: Прекомерната консумация на кафе има отрицателен ефект върху либидото.

Нежелано напрежение 

Прекалените количества кафе могат да имат обратен ефект както върху сексуалното желание, така и върху други функции на тялото. Когато здравословната доза бъде надвишена, кофеинът засилва сърдечната честота и кръвното налягане, а това довежда до чувство на тревожност или нервност по време на сексуален акт. Освен това кафето е известен диуретик и честите отскачания до тоалетната могат емоционално да навредят на интимността.

Намалено либидо и еректилна дисфункция

Кафето е стимулант, от което следва, че трябва да се използва с мярка. Прекомерната консумация на всяко подобно вещество има отрицателни ефекти върху сексуалното здраве, дори до намалено либидо и еректилна дисфункция при мъжете. 

Този негативен ефект се дължи на действието, което кофеинът оказва спрямо централната нервна система – „блокира“ нуждата от производството на естествените биохимични съединения, отговорни за тонуса на тялото, а това може да повлияе силно отрицателно на сексуалната активност.

Дехидратация на организма

Пиенето на прекалено много кафе може да доведе до дехидратация и проблеми с храносмилането, изразяващи се в запек. Дехидратацията също влияе подчертано зле на сексуалната активност, тъй като предизвиква вялост, главоболие, замаяност и понижен кръвен поток.

Затова бъдете особено внимателни къде е границата, до която се възползвате от всички неоспорими бонуси на кафето, и кога то започва да пречи на сладострастните ви изяви.

 

Със съдействието на:

https://dildo.bg/


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.