Търсене
Close this search box.

Връчване на знамената в Гюмюрджина

Автори: Андрей Толочко, Маргарита Георгиева

Резюме: Статията описва малко известни подробности относно връчването на знамената на земеделските дружини в гр. Гюмюрджина на 7 ноември 1943 г. Присъстват много известни личности като управителят на Беломорска област Стефан Клечков и легендарният Тане войвода. Статията е илюстрирана със снимков материал от личната колекция на автора.

Ключови думи: Гюмюрджина, знамена, Стефан Клечков, Тане войвода, Беломорие, млади бойци, вестник Тракия.

По примера на младежката организация „Бранник”, младежите от Беломорието организират собствено дружество – млади бойци. Съюзът на младите бойци приема в своите редове българи, родени след 1900 година и отслужили редовната си военна служба. В град Дедеагач младите бойци организират първата си манифестация или както те я наричат – събор, с цел „да демонстрират своя устрем и своята воля, да покажат, че те са верни синове на своята родина”.

Втората, по-голяма стъпка в живота на младите бойци от Беломорието, е съборът в град Гюмюрджина. Целта на манифестацията е – да се покаже народностен дух, воля и желание за борба за българската държава в идващите тежки години. Събитието е подкрепено от всички родолюбиви организации в Гюмюрджина. Вече придобила своя сила и авторитет, новата младежка организация се нуждае и от друг символ, който още повече да затвърди нейната идея – знаме. [1]

Заместник-председателят на младите бойци Тодор Алексиев, чиято заслуга е групиране в едно цяло на беломорските бойци от Дедеагач до Сяр, пристига в Гюмюрджина. Той провежда събрание, в което набелязва стъпка по стъпка основната програма на празника. [2]

Земеделските задруги от Гюмюрджинска околия организират събиране на пари чрез доброволни вноски от обществени организации и обикновени родолюбиви жителите на града. Мара Михайлова – редактор на вестник „Тракия”, който излиза в Гюмюрджина по това време, запазва списък с имена на 74 човека, които даряват общо 111 315 лева, като най-малката вноска е 50 лева, а най-голямата 10 000 лв. [3]

Председателят на полковия съвет Минчо К. Вазов, който дарява най-голямата сума, предлага да се направи и да се подари и първото знаме на младите бойци в Гюмюрджина.

Създава се комитет, който ще проведе събора на младите бойци и земеделски задруги. В състава на комитета влизат най-изтъкнати граждани: началникът на Гюмюрджинския гарнизон полковник Васил Любенов, председателят на запасното войнство и полковия съвет Минчо Вазов, секретар-организаторът на околийските земеделски задруги Панайот Мутафов, председателят на запасните подофицери Д. Димитров, председателят на бойците от фронта Г. Симеонов, председателят на младите бойци Любен Шенков.

Цялата статия вижте безплатно в сп. „Българска Наука“ брой 177>>

https://nauka.bg/bgnauka177/

Моля, не пропускайте това (1 минута четене)

БГ Наука моли за вашата подкрепа. Ние сме организация с нестопанска цел и се борим за каузата да направим науката по-близка до хората, като създаваме статии, видеа, аудио материали и други видове полезно и лесно разбираемо съдържание, безплатно в интернет.

Нямаме реклами в сайта и може да се чете приятно и лесно. Това пространство е ваше. 

Не бъдете от тези 99%, които подминават това съобщение. Бъдете от хората, които искат промяна.

Направете услуга на себе си и подкрепете БГ Наука, като се абонирате за 9 лв. на месец за сп. „Българска наука“

Ако можете да си позволите по-голяма сума може да направите Еднократен/Вечен абонамент за БГ Наука или да направите дарение към “Сдружение Форум наука” за повече безплатно полезно научно съдържание на български език. Повече тук >>

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.