Водолази откриват останки от древен храм в потънал египетски град

Хераклион бил построен около 8 век пр.н.е. Намирал се на ръба на поречието на река Нил до Средиземно море и бил оживен мегаполис, кръстен на Херкулес. Древните вярвали, че легендaрният герой действително е посетил града, а египетската кралица Клеопатра е била коронясана в един от храмовете му.

Преди около 1500 години Хераклион се наводнил и оттогава се намира под около 45 метра вода.

Откакто е открит през 2000 г., Хераклион, известен още като Тонис, бавно разкрива древните си тайни. По време на последната двумесечна експедиция археолозите откриват останките на голям храм, заедно с каменните му колони и рушащите се останки от по-малък гръцки храм, разположен под 1 м от утайката на морското дъно, добавя министерството.

Екипът от египетски и европейски археолози се ръководи от Франк Годио, открил Хераклион преди 19 години. Заедно използват инструмент за сканиране, предаващ изображения на артефакти, разположени на морското дъно, както и на тези погребани в дълбините под него.


РЕКЛАМА:

***

В съобщението на Министерството се казва още, че сканиращият инструмент е разкрил част от лодка. По време на последните разкопки, екипът открива 75 лодки, въпреки че не всички са намерени цели.

Това ново откритие било липсваща част от лодка 61, която най-вероятно е била използвана за церемониални цели. Когато екипът сглобява парчетата заедно, тя се оказва с дължина 13 метра и ширина 5 м.

Корабът съхранявал дребни скъпоценности – златни и бронзови монети, както и бижута. Откритите монети от бронз датират от времето на цар Птолемей II, управлявал от 283 до 246 г. пр.н.е. Намерени са и грънчарски изделия от III и IV век пр.н.е.

Екипът разгледал и подводния обект Канопус, който също като Хераклион, се намира в залива Абу Кир, Александрия. В Канопус археолозите откриват древен строителен комплекс, който разширява следата на града на юг с около 1 км, съобщават от Министeрството.

Канопус съхранява и други съкровища; изследователите откриват древно пристанище, монети от птолемейския и византийския период, както пръстени и обеци, датиращи от времето на Птолемеите.

 

Превод: Дарина Миланова

Източник: Live Science


Европейска нощ на учените 2022 г.: