Вижте кои хранителни добавки не са подкрепени от научни факти

extra_large-1467294532-cover-image

В медийното пространство има безкрайно много статии, посветени на здравословното хранене и кои нови чудодейни хранителни добавки трябва да включите в диетата си. Но как да разграничим истината от откровените глупости?

Тази инфографика, съставена от David McCandless отInformation is Beautiful, подрежда стотици хранителни добавки на базата на количеството научни изследвания, които поддържат твърденията за здравословността им. В нея са включени само данни от клинични проучвания върху хора, в които е използвано плацебо за контролната група. Добавките, които са най-силно подкрепени от научни доказателства, са разположени в най-горната част на графиката. Колкото по-надолу слизате, толкова по-слабо подкрепени са добавките, изобразени там.

Колкото по-голям е кръгът, толкова по-често тази добавка е търсена в Гугъл, което е индикатор за това колко се шуми около нея. Според графиката, добавките в оранжеви кръгове не са достатъчно добре подкрепени с научни доказателства, но трябва да „бъдат наблюдавани”. Като посочите дадена добавка, можете да получите и информация за конкретните проучвания, посветени на нея.

Натиснете тук, за да видите интерактивната инфографика.


РЕКЛАМА:

***

Превод: Росица Ташкова

Източник: IFLS


Европейска нощ на учените 2022 г.: