Вижте какво става, когато използвате хидравлична преса, за да сгънете хартия 7 пъти

1.png

Колко пъти можете да сгънете лист хартия? Съществува мит, че не можете да го прегънете на половина повече от 8 пъти, но ако имате достатъчно голям лист и с помощта на мощна хидравлична техника, можете да го сгънете колкото пъти си искате.

YouTube каналът Hydraulic Press Channel показва какво се случва, когато използвате хидравлична преса, за да сгънете 7 пъти лист хартия с размер А3 – нещо, което е трудно постижимо с голи ръце. При опита им да го сгънат седми път, изглежда хартията експлодира, разпадайки се на крехки, трошливи парчета.

И така, защо хартията изглежда сякаш експлодира? Една от възможностите е изобщо да не е виновна тя.

След първото сгъване, дебелината на хартията се удвоява. След второто – тя става четири пъти по-голяма. До седмото сгъване, дебелината ще е 128 пъти по-голяма от началната. Това се нарича експоненциален растеж и обяснява защо лист обикновена хартия, сгънат 23 пъти, ще бъде дебел 1 километър. След 42 прегъвания, дебелината ще бъде равна на разстоянието от тук до Луната, а след 103 –той ще бъде толкова дебел, че ще излиза извън видимата вселена.


РЕКЛАМА:

***

В същото време, всяко допълнително прегъване е все по-трудно, защото изисква все по-силен натиск. При седмото прегъване, хидравличната преса използва огромно налягане, за да постигне целта си. Когато хартията се счупва, пресата просто продължава с натиска, което предизвиква звука, подобен на експлозия.

Преди няколко години екипът на Mythbusters успешно сгъна много по-голямо парче хартия, общо 11 пъти, с помощта на валяк, но не възникна експлозия. Затова, вероятно самата хидравлична преса е причината за звука в популярното видео.

Въпреки това, друга възможност е „експлозията“ да се дължи на кристали на калциев карбонат, които често се добавят в хартията по време на производствения процес. Натискът, оказан при седмото прегъване, е компресирал тези твърди кристали до точката на внезапен колапс, което е довело до катастрофалните последици за хартията.

Тук можете да видите развенчаването на мита от екипа на Mythbusters:

Превод:  Росица Ташкова

Източник:http://www.iflscience.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: