Витамин Д може би понижава риска от диабет

Според ново проучване, витамин Д може да повиши чувствителността към инсулина, като по този начин понижава нивата на глюкозата и риска от развитието на диабет.

Други скорошни проучвания показват връзка между витамин Д и гликемичния контрол, като допускат, че витамин Д повишава чувствителността към инсулина и подобрява функцията на панкреатичните бета-клетки.

В настоящото изследване участвали 680 жени, на възраст от 34 до 70 години, с цел да се провери връзката между витамин Д и повишената гликемия. Сред тях, 24 жени (или 3,5%) съобщили, че приемат витамин Д под формата на хранителна добавка. Учените установили, че приемът на витамин Д е отрицателно асоцииран с високите нива на глюкоза в кръвта. Честото излагане на слънце показва същата асоциация, което означава, че дефицитът на витамин Д се свързва с високи нива на кръвната захар.

„Въпреки че не е доказана причинно-следствена връзка, ниските нива на витамин Д може би играят важна роля за развитието на диабет от тип 2“, казва д-р Джоан Пинкертон /изпълнителен директор на The North American Menopause Society/.

 


РЕКЛАМА:

***

Превод: Анита Николова

Източник: ScienceDaily


Европейска нощ на учените 2022 г.: