Търсене
Close this search box.

Високотехнологична лаборатория за космически науки бе открита във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“

Високотехнологична лаборатория за космически науки бе открита във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“

Високотехнологична лаборатория за космически науки бе открита във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“

Високотехнологична лаборатория за космически науки бе открита във Физическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“


Направи дарение на училище!***

 

В навечерието на Деня на народните будители бе открита напълно реновираната Лаборатория за космически изследвания „Проф. Стефан Александров“ към Физическия  факултет на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. Инициативата е безвъзмездно  финансирана от „ЕндуроСат“, световен лидер в сферата на наносателитите и  космическата инфраструктура. 

Официални гости на церемонията бяха проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на СУ „Св. Кл. Охридски“, Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, проф.  Тодор Тагарев, министър на отбраната, и Райчо Райчев, основател и изпълнителен  директор на „ЕндуроСат“. 

Лабораторията включва високотехнологично оборудване и предоставя конкурентни  условия за създаването на следващите успешни космически мисии в България и  затвърждава водещата роля на Физическия факултет на СУ в обучението по  аерокосмическо инженерство и комуникации. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Дарението е част от дългосрочната стратегия на „ЕндуроСат“ за развитието на  космическите науки в България. Компанията е организатор на „Космически  предизвикателства“, образователна академия за космическо инженерство и  предприемачество, която дава възможност на младежи от цял свят да учат от водещи  експерти от космическия сектор. 

Държавата в лицето на българските институции трябва да бъде трамплин за  бизнеса и хората, които искат да създават нещо значимо“, заяви министър  Богданов. 

Идеята ни е младежите, които се обучава тук, да имат достъп до практическо  образование в сферата на космическите науки и да имат на разположение най модерните технологии в сектора. Вярвам, че успехът на подобни обществено  значими проекти е абсолютно невъзможен без публично-частно партньорство“ – добави Райчо Райчев, Основател и изпълнителен директор на „ЕндуроСат“.

За „ЕндуроСат“:

Изследването на слънчевата активност и търсенето на живот във Вселената са само част от космическите мисии, които „ЕндуроСат“ разработва в партньорство с едни от най-големите университети и организации в света като Калифорнийският университет – Бъркли и Breakthrough Initiavies. 

Компанията е лидер в производството на наносателити, космически услуги и инфраструктура. Тя е и горд работодател на над 150 инженери, технолози и учени, които остават следа в космическата индустрия със своите разработки в сферата на наносателитните технологии.  


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.